Maleisische slachtoffers MH17 donderdag terug

Fokke Zaagsma
Hilversum

De stoffelijke resten van 22 Maleisische slachtoffers van vlucht MH17 vertrekken donderdag zonder ceremonieel uit Nederland naar Maleisië. Er gaan achttien kisten met stoffelijke overschotten en vier urnen met as met een speciaal vliegtuig naar Kuala Lumpur. De resten van vier slachtoffers zijn gecremeerd in Nederland.

Alle 298 inzittenden van vlucht MH17 kwamen om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 43 Maleisiërs. Van de Maleisische slachtoffers zijn er tot dusver 28 geïdentificeerd, van wie er vandaag 22 naar huis worden gevlogen.

Voor het vervoer van Hilversum, waar de identificatie plaats had, naar Schiphol worden geen rijkswegen afgesloten. Het toestel komt vrijdag om 10.00 uur in Kuala Lumpur aan. Op dat moment houdt heel Maleisië een minuut stilte. Het openbaar vervoer staat ook stil.

Het is voor het eerst sinds 1957, toen Maleisië onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, dat het land een nationale dag van rouw houdt. In het hele land gaat de vlag halfstok. De regering heeft alle 30 miljoen Maleisiërs opgeroepen vrijdag zwart te dragen.

In een militaire ceremonie bij de luchthaven worden de kisten en urnen van slachtoffers in witte lijkwagens geplaatst. Zeven kisten met resten van slachtoffers die buiten de hoofdstad worden begraven, worden in militaire helikopters en vliegtuigen geplaatst en naar hun thuisregio gevlogen.

De ceremonie wordt bijgewoond door staatshoofd Tuanku Abdul Halim, premier Najib Razak en zijn ministers. De staatsomroep zendt de hele dag live uit.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.