Scagha-Sparta is Dekker tegen Dekker

Ruud Ramler
Schagen

Scagha 66 heeft vrijdagavond in de Groeneweghal (20.30 u) aan een punt genoeg om via Sparta 67 de volgende fase van de zaalvoetbalbeker te bereiken. De Zandtemers op hun beurt zijn verzekerd van een vervolg als ze met tenminste twee doelpunten verschil winnen. Gebeurt dat met een marge van een goal is het Helderse Pellor lachende derde.

Het is een pikante wedstrijd in Schagen. Zowel Scagha als Sparta heeft immers een Dekker telg onder de lat. Ruud bij de thuisclub en Mats zijn ruim vier jaar jongere broer aan de overkant. Jaarlijks treffen we elkaar in de voorbereiding, zegt de oudste van de twee. En heeft Sparta meestal de overhand. Volgens mij is dit de eerste onderlinge bekerwedstrijd.

Zelf droeg de doelman van Scagha ook het shirt van de tegenstander uit zijn geboortedorp. Maar hij verdedigde nooit regelmatig het doel van de hoofdmacht. Frank Portegijs kreeg altijd de voorkeur. Toch kon Ruud Dekker in 2001 zijn debuut in het eerste maken. Dat was in de eerste divisie, uit bij Koos Alberts. Ik was vijftien jaar. Ook kan hij zich nog een wedstrijd in 2005 herinneren tegen West Stars 2. In een sterke ploeg, ook eerste divisie, met André Tielens en Peter Dekker. Een jaar later vertrok de Zandtemer naar Schagen, min of meer uitgenodigd door Robbert-Jan Klein met wie hij in provinciale selecties speelde. Hij kwam als vervanger voor Tim Stad. Scagha was naar de eerste divisie gedegradeerd waar Sparta 67 net weer was teruggekeerd. Onze eerste wedstrijd tegen elkaar was in de Multitreffer. We hadden daarvoor de eerste drie duels verloren maar na de winst in t Zand wonnen we bijna alles. Ook de return, toen broer Mats aan de andere kant debuteerde. Maar we maakten ze af. Ik geloof dat het iets van 9-2 werd.

Inmiddels is het niveau aan twee kanten gedaald met Scagha in de topklasse en Sparta nog een afdeling lager. Dat is het grootste verschil, vindt de Dekker in de Schager kleuren. Bij Sparta geven de meeste spelers toch de voorkeur aan het veld. Mats is daar ook beter dan ik. Andersom ligt de zaal mij meer, denk ik. Als Scagha verliest kan ik er zaterdags nog ziek van zijn. Op het veld ben ik een nederlaag na vijf minuten vergeten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.