Saxofonist innoveert toonladderles met Scalezapp

De A Majeur toonladder © Foto Scalezapp

Derk Bruger
Beverwijk

Toonladders staat aan de basis van elke melodie en dienen dus door elke muzikant geoefend te worden. Om het spelen van toonladders makkelijker te maken kwam de Beverwijkse saxofonist André Homminga met Scalezapp, een app voor de iPad die muzikanten helpt met het oefenen van hun ladders.

,,Het idee voor deze app is eigenlijk al heel oud”, vertelt de saxofonist. ,,Op het conservatorium was ik altijd al op zoek naar innovatieve elementen in het muziekonderwijs.” Tien jaar geleden kwam Homminga met de Notenkraker. Deze bestaat uit een blad, een cirkel en een splitpen. ,,De cirkel kan je ronddraaien waardoor je precies kan zien welke tonen je moet spelen voor de toonladder. Deze bestaan uit twee versies, één met kruizen en één met mollen.”

,,Nadat de Notenkraker af was, wilde ik eigenlijk een toonladdermethodiek schrijven. Maar ik was nooit tevreden met het resultaat. In die tijd schoten de apps als paddenstoelen uit de grond. Vandaar dat ik toen het idee kreeg om het om te zetten in een app. Dat was goed ook, want op de Notenkraker had ik een kort patent van zes jaar en dat liep af. Nu de app in de Appstore ligt, zit er een automatisch beeldrecht op en mag het niet zo maar worden nagemaakt. Het voordeel aan een app is bovendien dat hij wereldwijd verkrijgbaar is en ik hoop dat het veel muzikanten veel blijdschap brengt. Ik raad wel aan om eerst de gratis versie te gaan gebruiken om te kijken of je er lekker mee kunt werken.”

De iPad-app kent drie versies, een gratis, een premium en een advanced editie. ,,De gratis versie heeft vijf majeur- en vijf bluesladders. Er zit nog een foutje in waardoor je vanaf het beginscherm alle twaalf majeurladders kan spelen. Dat foutje wordt binnenkort verholpen, dus ik heb er een actie van gemaakt: Download de app voor 1 juli en je kan alle twaalf majeur toonladders spelen.”

Hexatonisch

De betaalde premium (€2,99) en advanced (€3,99) versie hebben meerdere ladders: ,,De premium heeft zeven verschillende ladders en dat is eigenlijk al heel veel om in de popmuziek aardig uit de voeten te kunnen”, legt Homminga uit. ,,De advanced versie heeft 24 toonladders, waaronder hexatonische, kerktoonladders en lydisch dominant. Daarmee kun je ook jazzladders spelen.”

Homminga geeft saxofoonles in Beverwijk, Amsterdam en Overveen en zijn leerlingen staan te trappelen om met de app aan de slag te kunnen: ,,Een van mijn leerlingen had de Notenkraker aan een vriend laten zien. Die is bassist en geeft les op het ROC. 'Als mijn leerlingen dit zien, snappen ze meteen waar ik het al anderhalf jaar over heb', zei hij. Dat is toch een mooi compliment.”

,,Het mooie is dat de app voor zowel auditief als visueel ingestelde mensen werkt. Want je ziet niet alleen welke toon je moet spelen, maar je hoort hem ook. Als je een ladder onder de knie heb, kun je het tempo omhoog gooien.”

Vooralsnog is de app alleen nog verkrijgbaar voor de iPad. ,,Een app laten bouwen is vrij prijzig. Als het aanslaat, komt er misschien wel een android- en windowsversie. Maar voorlopig moeten die gebruikers het doen met de papieren versie.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.