Halve Maen naar Batavia in Lelystad

Halve Maen zet koers naar Lelystad.© Foto Halve Maen / Robert Gort

Eric Molenaar
Lelystad

De Halve Maen, Nederlands enige zeilende replica van een VOC-schip, ligt zondag in Lelystad. Het komt daar tot een historische ontmoeting met de Batavia, ter gelegenheid van de vijfde VOC-dag op de Bataviawerf. Wie dat wil kan met de Halve Maen meezeilen: op de heen- of terugreis, of een korte zeiltour op zondagavond.

De VOC-dag op de Bataviawerf heeft het thema VOC en handel. Met historische karakters, ambachten en activiteiten ademt de Bataviawerf zondag de sfeer van de Nederlandse hoogtijdagen in de 17de eeuw. Op het nagebouwde VOC-retourschip is volop bedrijvigheid, met een groep die ’leven aan boord’ naspeelt. Dat sluit mooi aan op wat de Hoornse bemanning dit seizoen doet tijdens de rondleidingen.

De reis naar Lelystad (vertrek zaterdag 17 uur in Hoorn) of terug naar Hoorn (maandag 10 uur) duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, 2,5 tot 4 uur en kost 99 euro. Wie zondagavond wil inschepen voor een korte zeiltocht, betaalt 50 euro. Aanmelden of meer informatie bij projectcoördinator Annemarie Pothaar, 06-22690540.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen