Chinese vrouw moet tweeling (5) afstaan

Internetredactie
SHANGHAI

Een Chinese vrouw moet haar kinderen afstaan, omdat de 5-jarige tweeling is gebaard door een draagmoeder. Dat berichtte de Shanghai Daily vrijdag.

Omdat ze zelf onvruchtbaar was, hadden de vrouw en haar man jaren geleden besloten een draagmoeder in te huren om toch kinderen te kunnen krijgen. Met het sperma van haar man werd zo een tweeling verwekt.

Na de dood van haar echtgenoot werd de vrouw echter voor de rechter gesleept door haar schoonouders, die vonden dat zij het recht hadden de tweeling op te voeden. De vrouw betoogde dat ze gezien moest worden als de adoptiemoeder van de kinderen, maar daar was de rechtbank het niet mee eens.

Omdat draagmoederschap verboden is in China, had de vrouw volgens de rechter geen directe relatie met de kinderen. De ouders van de overleden vader krijgen nu de voogdij, omdat zij wel bloedverwanten zijn.

Juristen reageerden in de krant verbijsterd op het vonnis. „Als het pasgeboren baby’s waren, zou zo’n vonnis redelijk zijn”, vond advocate He Wenshu. „Maar in dit geval heeft de moeder de kinderen vijf jaar lang opgevoed.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.