Woningbouw boven winkel mag niet verder gaan

Redacteur Den Helder
Den Helder

Het pand aan de Keizerstraat 1a (boven Vera Moda) in Den Helder blijft voorlopig dicht. De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft donderdag de voorlopige voorziening die namens de pandeigenaar was aangevraagd, afgewezen.

De voorlopige voorziening was aangevraagd naar aanleiding van het besluit, vorig jaar november,  van burgemeester en wethouders van Den Helder om het pand  te sluiten. Uit een controle van de brandweer bleek namelijk dat de brandveiligheid niet in orde was, terwijl de ruimte boven het winkelpand intern wordt verbouwd tot appartementen. Namens de eigenaar is de rechtbank gevraagd de werking van het besluit van het college op te heffen. Dit zou betekenen dat hij verder kan gaan met het uitvoeren van de werkzaamheden.

De rechter vond dat het college op een juiste manier van zijn handhavingsbevoegdheid gebruik heeft gemaakt door het pand te sluiten. Het belang van de eigenaar (verder gaan met zijn bouwwerkzaamheden) vond hij minder zwaarwegend dan het algemeen belang, namelijk de brandveiligheid.  Hij zag dan ook geen reden om de gevraagde voorziening toe te kennen.

De hoorzitting van de commissie voor de Bezwaarschriften over het bezwaarschift vindt eind deze maand plaats. Daarnaast gaan de gemeente en de pandeigenaar op korte termijn met elkaar in gesprek om in kaart te brengen welke brandveiligheidsmaatregelen moeten worden genomen om de bouwwerkzaamheden te kunnen vervolgen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.