Langedijk is blij met Nelson Mandelabrug

Arie Bergwerff
Langedijk

De Nelson Mandelabrug gaat volgende week vrijdag open. De gemeente Langedijk en de stichting Langedijk Waterrijk zijn blij met de beweegbare brug. Alle reden voor de stichting om met het varend monument ’t Kofschip bij de officiële opening aanwezig te zijn.

De aanleg van de tafelbrug tussen het Alkmaarse bedrijventerrein Beverkoog en de ’ovatonde’ in Heerhugowaard had nogal wat voeten in de aarde. De gemeente Alkmaar wilde op die plek aanvankelijk een lage vaste brug neerleggen, met een doorvaarthoogte van 3,70 meter.

,,Het was allemaal al redelijk beklonken’’, vertelt Peter Wiersma, voorzitter van Langedijk Waterrijk. ,,We hebben toen in 2013 samen met Koninklijke Schuttevaer en de gemeente Langedijk een bewaarschrift ingediend. De stukken waren niet compleet en de onderbouwing klopte niet, vonden wij. Alkmaar heeft toen bakzeil moeten halen.’’

Wiersma legt uit dat alle andere bruggen op het kanaalgedeelte van Alkmaar naar Langedijk beweegbaar zijn (Kraspolderbrug en spoorbrug) of een minimale doorvaarthoogte van 4,90 meter (Nollenbrug en Broekhornerbrug) hebben. Met een ’vaste’ Nelson Mandelabrug met een doorvaarthoogte van slechts 3,70 meter zou de haven van Langedijk onbereikbaar worden. Met alle gevolgen van dien voor de Langedijker scheepswerven en bijvoorbeeld het evenement Koolsail.

Onlangs klonk er gemopper op vanuit Alkmaarse hoek: de beweegbare en dus duurdere brug zou helemaal niet meer nodig zijn, nu de jachtwerf van Bijvoet in Broek op Langedijk stopt met zijn activiteiten. Onzin, zeggen Wiersma en de Langedijker wethouder Jan Piet Beers in koor. Bijvoet heeft z’n activiteiten al lange tijd op een laag pitje staan en voor de werf van Hoogenboom in Noord-Scharwoude is en blijft het van belang dat er een doorvaarthoogte van 4,90 meter is.

De Nelson Mandelabrug, een langgekoesterde wens van de ondernemers op Beverkoog, is de grootste composietbrug in Nederland. De brug wordt op vrijdag 12 februari geopend. Om 16 uur is er een officiële openingshandeling.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.