Camera’s op Rozengracht en Galjoenstraat in Zaandam

Camera’s op Rozengracht en Galjoenstraat in Zaandam
Zaandam

De gemeente gaat sinds dit weekeinde de overlast op de Rozengracht te lijf met cameratoezicht. Ook op de Galjoenstraat in Peldersveld hangen nu camera’s.

Op de Rozengracht is de overlast door rondhangende jongeren een al jaren bestaand verschijnsel. Kortgeleden schreef ondernemer Kiriakos Sofiadis van de Griekse delicatessenzaak zelfs een brandbrief aan de gemeenteraad.

Met het argument dat het toezicht door politie en boa’s onvoldoende helpt, heeft burgemeester Vreeman nu besloten tot cameratoezicht. De camera’s hangen bij de banken aan de ene en de andere kant van het plein.

Bij de Galjoenstraat gaat het om overlast op het parkeerterrein op de hoek, naast de Vrije School.

Het cameratoezicht op de twee plekken is tijdelijk: het duurt maximaal drie maanden en elke maand wordt de maatregel bovendien geëvalueerd. Dan wordt besloten of de camera’s nog moeten blijven hangen.

Er hangen nu meer dan vijftig camera’s in Zaandam. De meeste in het uitgaangsgebied. Vorig jaar werd ook besloten tot cameratoezicht in de Morgensterstraat, waar jongeren bussen met stenen bekogelden, en bij de Vomar in Poelenburg, waar vlogger Ismaïl Ilgün en zijn vrienden rondhingen.

De camerabeelden worden bekeken in het politiebureau in Zaandijk. Ze zijn in eerste instantie bedoeld om te signaleren, zodat de politie kan ingrijpen. Maar de beelden mogen ook worden gebruikt voor de vervolging van strafbare feiten zoals vandalisme.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons