Bekendste huisarts Den Helder Piet Schoorl (95) overleden

Den Helder eo
Den Helder

De bekendste huisarts van Den Helder, Piet Schoorl, is vorige week op 95-jarige leeftijd overleden. Maandag vond in het Huisduiner kerkje de besloten uitvaart plaats van 'de dokter bij wie je je altijd veilig voelde.'

Rijzige gestalte, een flinke bos wit haar, blauwe ogen, een prettige stem waaruit kennis en gezag klonk. Tot het laatst toe straalde Piet Schoorl charisma uit. Het lichaam liet hem de laatste jaren steeds meer in de steek, maar De Dokter, zoals hij door zijn (oud-)patiënten vol respect werd genoemd, bleef geestelijk helder. Hij volgde zo lang mogelijk Studio Sport, de lokale, nationale en internationale gebeurtenissen en had daar uitgesproken meningen over. Ook over de fusie en daaropvolgende ontwikkelingen met het Gemini Ziekenhuis, die volgens hem nadelig zijn voor de patiënten.

Piet Schoorl (Lutjewinkel, 22 januari 1917) was van 1948 tot 1980 huisarts in Den Helder. De nasleep van de oorlog had hem naar de marinestad gebracht, waar hij in opdracht van de geallieerden op Fort Erfprins krijgsgevangenen keurde á twee cent per persoon. Later, in zijn praktijk op de hoek Javastraat/Celebesstraat en tijdens huisbezoeken, deelde hij in de vreugde en het verdriet van zijn patiënten. ,,Je kon hem altijd bellen, dag en nacht’’, herinnert zijn echtgenote Renée Schoorl-Franken zich.

Zo’n tweeduizend Nieuwediepers zijn in het bijzijn van dokter Schoorl ter wereld gekomen. Decennia lang bewaarde hij in een bakje de kaartjes waarop hij gegevens van de zwangere moeders (bloeddruk, gewicht) noteerde. Een groot aantal kaartjes schonk hij na zijn pensionering als aandenken aan de ouders of de kinderen.

Piet Schoorl straalde rust en bedachtzaamheid uit. ,,Als dokter Schoorl er was, wist je dat alles goed kwam’’, aldus stiefdochter Laura Witjens-Spoelstra.

Echtgenote Renée zag Piet Schoorl na diens pensionering van zorgzame huisarts via stugge Westfries veranderen in een open, avontuurlijk ingestelde man die niet aarzelde om met zijn vrouw in een houtje-touwtjecamper door Europa te trekken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.