Ouderen

Fokke Zaagsma

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Dat zullen we straks ook wel merken als het kabinet op Prinsjesdag met zijn plannen komt voor volgend jaar.

Er stroomt meer geld in de staatskas en dat betekent dat er leuke dingen voor de mensen kunnen worden gedaan. Na alle nare maatregelen wil het kabinet nu eindelijk wel eens scoren.

Maar niet iedereen gaat er volgend jaar op vooruit. Uit de laatste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht van ouderen en mensen met een uitkering opnieuw daalt, terwijl werkenden er juist flink op vooruit gaan.

Vooral de ouderen zitten al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Allerlei kosten - denk bijvoorbeeld aan de bijdrage voor de zorgverzekering - schieten omhoog, terwijl de pensioenen - die voor grote groepen ouderen helemaal niet zo hoog zijn - juist onder zware druk staan.

Waar is het verhaal van weleer gebleven dat we onze welvaart juist te danken hebben aan de inzet van onze ouderen en dat juist die nu onbezorgd behoren te genieten van hun oude dag?

Vicepremier Asscher (PvdA - sociale zaken) ziet het als een 'glasheldere opdracht' voor het kabinet om dat gat voor de ouderen te repareren. Laat dat geen loze belofte zijn. Juist op dit punt hoort met name de PvdA haar sociale gezicht te tonen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.