Tata Steel schakelt over op led-verlichting op wegen

Tata Steel schakelt over op led-verlichting op wegen
De staatfabriek in de nacht.
© Foto tata steel/Samuel Ashfield
Velsen

Tata Steel in IJmuiden gaat alle straatverlichting op de wegen aan de westrand van het bedrijventerrein vervangen door led-reflectoren die midden op het wegdek worden aangebracht.

Dit project wordt afgerond voordat het staalbedrijf zaterdag 28 oktober deelneemt aan het Nacht van de Nacht evenement. Hierbij wordt jaarlijks in Nederland aandacht gevraagd voor het belang van duisternis en het terugdringen van lichtuitstoot. Die avond dimt de onderneming zo veel mogelijk de verlichting op het terrein, voor zover dit veilig kan.

„Hiermee boeken we vooruitgang op het gebied van het terugdringen van lichtuitstoot vanaf ons terrein. We doen dit natuurlijk met beleid en met oog voor de veiligheid, want tijdens de ploegwissels wordt de straatverlichting tijdelijk weer ingeschakeld”, aldus Tata Steel-directeur Van den Berg.

20 meter

De autonome wegdekreflectoren worden om de 20 meter aangebracht op rechte stukken, om de 10 meter bij een flauwe bocht en om de 5 meter bij een scherpe bocht. De led-reflectoren laden overdag op en geven bij duisternis licht af. Alle lichtmasten langs de betreffende wegen gaan uit. Alleen op kruisingen blijft één lichtmast branden.

Ook op het gebied van energiebesparing doet Tata Steel het een en ander.

Zo is de onderneming een fervent deelnemer aan Earth Hour. Dat is een wereldwijde actie om aandacht te vestigen op het belang van energiebesparing.

De onderneming heeft in maart op zo veel mogelijk locaties de verlichting uitgedaan. Daarnaast heeft het bedrijf verschillende projecten uitgevoerd om energie te besparen. Een voorbeeld is het Energiebedrijf van de onderneming waar restwarmte wordt hergebruikt. Hierdoor hoeft er minder gas te worden ingezet.

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons