Ziekenhuis biedt zich aan als azc

Rob Swartr.swart@hollandmediacombinatie.nl
Zaanstad

De leiding van het Zaans Medisch Centrum kan het gebouw aan de gemeente aanbieden voor opvang van vluchtelingen. In 2017 komt het ziekenhuis leeg te staan.

Het is naar eigen zeggen uit maatschappelijke betrokkenheid dat het ZMC zichzelf op de longlist van mogelijke azc’s zet. De gemeente zoekt al maanden naar een of meer geschikte gebouwen om een permanent asielzoekerscentrum in te vestigen. In augustus verklaarde Zaanstad haast te hebben, maar sindsdien is het stil. Aan vrijwel elk gebouw kleven bezwaren.

Dat het ziekenhuis zichzelf heeft aangemeld lekte deze week uit. In het ZMC is het idee geopperd en de raad van bestuur heeft het idee aan de gemeente doorgespeeld met de suggestie er eens over te praten. Dat gesprek is nog niet geweest en er is zelfs geen afspraak. Op dat punt spreekt woordvoerster Jolande van de Walle het bericht tegen zoals dat via sociale media naar buiten kwam.

Dat het ZMC grenst aan het park waar nu de noodopvang is berust op toeval. Het ziekenhuis kan nooit de noodopvang vervangen. Het tentenkamp wil de gemeente in juni sluiten, terwijl het ziekenhuis meer dan een half jaar later beschikbaar is. In december begint de verhuizing van patiënten naar het nieuwe gebouw.

Het is de bedoeling op termijn woningen te bouwen op de plek waar het ZMC nu staat.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.