Kerstbomen met een knipoog

Ype Minkema
Alkmaar

Terwijl de laagstaande winterzon de Sluistuinen van een oranje gloed voorziet, verwarmen enkele kinderen zich aan het vuurtje bij de ingang.

Met een mok warme chocolademelk kijkt een van hen verbaasd naar een volledig uit staal bestaande kerstboom. De ’boom’ wordt opgelicht door maar liefst 1500 led-lampjes. Even verderop staat een grote houten stronk, versierd met gouden kerstballen. Over het hele terrein staan alternatieve kerstbomen. Ieder met zijn eigen karakter.

De afgelopen maanden werkten verschillende kunstenaars uit de regio aan hun alternatieve kerstboom. Het resulteerde in een expositie die tot aan Kerstmis aan de Oude Helderseweg te bewonderen is. Op het creatieve bedrijventerrein werken verschillende kunstenaars en tussen de ateliers door valt af en toe een kerstboom op. ,,Soms moet je ergens twee keer voorbij lopen voordat je door hebt dat het een kerstboom is.”

Alternatieve kerstboom

Bloemstylist Mischa Hulshof kwam met het idee om een expositie te weiden aan de alternatieve kerstboom. Terwijl hij een boeket samenstelt vertelt hij over het ontstaan van de expositie. ,,Het is de eerste keer dat we het zo aanpakken. Ik maak zelf al jaren kerstbomen en het leek mij wel een leuk idee om ook andere kunstenaars te benaderen. We werken hier in de Sluistuinen met allerlei andere creatieve mensen en iedereen heeft zo zijn eigen invulling kunnen geven aan zijn of haar kerstboom.”

Zo heeft kunstenaar Ton Tuin de stalen kerstboom met led-lampjes ontworpen. ,,Het mooie aan dit staal is dat het slechts eenmaal oxideert. Daarna houdt het de eenmalige roestvorming vast en krijgt het die mooie bruine gloed. Het is hetzelfde staal dat is gebruikt voor het kunstwerk op de Friesebrug.” Het moment van inspiratie is voor een kunstenaar altijd moeilijk te vangen. ,,Maar het idee begon met een schets en ik wist meteen; zo moet het worden.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.