Oud-topambtenaar Alkmaar weer ring in voor eerherstel

Gerard van Engelen

Hij vecht de tijdelijkheid van zijn aanstelling (en de opgelegde schorsing) al maanden verbeten aan. Oud-gemeentesecretaris Coen Aalders houdt vol dat hij is geslachtofferd door de Alkmaarse wethouders en dat hij zijn vaste aanstelling bij de fusiegemeente al binnen had. Er liggen toezeggingen, zeggen hij en zijn raadsman J. van Meer.

Beide kampen troffen elkaar dinsdag voor de meervoudige kamer van de sectie bestuursrecht. Het werd een potje fijnslijpen over de interpretatie van woordjes en meningen. Aalders vindt dat hij uit de boot gegooid is: het college heeft hem collectief aangewezen als de schuldige voor het ontstane tekort van ruim 8 miljoen euro op de Alkmaarse gemeentebegroting: hij zou financiële informatie hebben achtergehouden.

En dat klopt ook, zegt gemeenteadvocaat J. Blanken. Die verwees gisteren fijntjes naar een interview dat Aalders in augustus met deze krant heeft gehad. Daarin zei hij onder meer: ,,Terugijkend en het hele dossier lezende had ik misschien toch explicieter en formeel in notities het college moeten melden dat het niet de goede kant op ging. Dat heb ik niet gedaan.’’

En daarmee erkent hij de kern van het probleem, aldus de raadsman.

Eerder dit jaar besloot de voorzieningenrechter in een tussenvonnis dat Aalders (wiens contract op 1 juli afliep) weer in dienst genomen moest worden tot een nieuwe secretaris is benoemd. Dat is volgens de gemeente inmiddels gebeurd, maar volgens Aalders is dat niet volgens de regels gegaan.

Hij houdt vol dat hem weinig blaam treft. En dat het college alleen maar op emotionele gronden heeft besloten de banden met hem te verbreken. En dat terwijl er al toezeggingen zouden liggen voor een vaste aanstelling.

Op vragen van de rechters moest Aalders erkennen dat er geen documenten met handtekeningen zijn om zijn stelling te bewijzen. Maar wel uitspraken uit notulen van wethouders Nagengast, Konijn en Kloos die volgens hem als toezeggingen gelezen kunnen worden.

,,Nergens op gebaseerd’’, aldus gemeenteraadsman Blanken.

Uitspraak binnen zes weken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen