Gedwongen opname paardenmisbruiker uit Hoorn

Gedwongen opname paardenmisbruiker uit Hoorn
Hoorn

De 17-jarige jongen uit Hoorn die vrijdagnacht werd aangehouden nadat hij had ingebroken in een paardenstal in Hoorn en een paard zou hebben misbruikt, is gedwongen opgenomen. Hij wordt nu officieel verdacht van ontucht met een dier en vernieling.

De jongen zat aanvankelijk in een cel. „Maar het is duidelijk dat hij meer gebaat is bij goede hulp. Het gaat om een kwetsbare verdachte”, laat woordvoerder Marleen van Fessem van het openbaar ministerie Noord-Holland weten. De tiener werd eerst alleen verdacht van inbraak.

Naakt

Op beelden was vrijdag te zien hoe iemand naakt door de stal liep en zich vergreep aan paarden en zelfs een cavia. Via een alarmering kwam het contact met de politie tot stand, waarna agenten tot arrestatie van de jongen overgingen.

Paardeneigenaren stonden met tranen in de ogen toen ze in de stal arriveerden. Een van de dieren stond daar met vastgebonden benen, erachter stond een stoeltje.

"Het misbruik heeft ons diep geraakt. We hopen dat nu de juiste man is opgepakt", aldus paardenverzekeraar en -houder Ron Esteje uit Hoorn.

Mes

Afgelopen jaar drong al vier keer een man binnen in de grote stal aan de Middelweg in Hoorn. "Door een piepklein raampje. Je houdt het niet voor mogelijk", vertelt Esteje.

"Anderhalf jaar geleden vergreep iemand zich aan een paard van mij. Een merrie was toegetakeld met een mes in haar vagina.''

In maart was het raak in de stal van de kennissen. "Camera's registreerden dat een man in de stal naakt rondliep. Hij betastte paarden en masturbeerde. Waarschijnlijk heeft hij een schop van een paard gekregen, want hij liep mank de stal uit.''

Nog drie keer daarna legden camera's vast dat iemand de stal binnendrong. Omdat de beelden niet helemaal scherp waren, plaatsten de drie eigenaren een geavanceerd beveiligingssysteem. Dat leidde tot de arrestatie van vrijdag.

DNA

In Zuid-Holland kwamen de afgelopen twee jaar vele meldingen bij de politie binnen over dieren die mishandeld waren. De politie richt zich nu ook op die incidenten. Er is eerder uitgebreid DNA-onderzoek gedaan in de stal in Hoorn en op andere locaties.

„We leggen alles naast elkaar en bekijken camerabeelden. Maar omdat de verdachte minderjarig is, kunnen we er weinig over zeggen”, zegt Van Fessem.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen