Avondvierdaagse

Koen van Eijk

De avondvierdaagse, wie heeft dat eigenlijk uitgevonden? Dat vroeg ik mij deze week meermalen af toen ik 's avonds te midden van gillende kinderen over straat sjokte met een rugzak vol Wicky's en Mentos. Wat is er eigenlijk het nut van? Waarom zijn er mensen die denken dat het 'leuk' is?

Ja, het is leuk voor de kinderen. Vroeger vond ik het ook leuk. Maar als volwassene beleef ik er geen plezier aan. Toch moet ik, want mijn eigen kinderen zijn er gek op. En het beroep dat de school op je doet om te helpen als begeleider, kun je niet altijd negeren.

Afgelopen week was het weer zo ver. Niet aflatend gegil om je heen. Kinderen die ogenschijnlijk zonder toezicht meelopen en die voor aanstormende brommers van fietspaden moeten worden weggerukt. Steeds maar weer koppen tellen, uit angst er een kwijt te raken. Bij de pauze drommen ze als hongerige katten om je heen zodra je de van schoolwege verstrekte zak Euroshopper surrogaat-Twixen tevoorschijn haalt. Daarna moet je ze weer vangen voor vertrek, terwijl ze de laatste kilometer niet meer vooruit te branden zijn.

Bedankt, fijne mensen van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding, dat u in 1909 'ter verheffing van het volk' deze wandelmarsen uitvond. We hebben er 105 jaar later nog altijd plezier van.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.