AZ komt nog vele miljoenen te kort

AZ komt nog vele miljoenen te kort. Foto: Archieffoto HDC Media

alkmaar

AZ heeft de laatste twee jaar flink schoon schip gemaakt, maar is er nog lang niet. De club heeft voor het huidige seizoen een tekort van maximaal 7,4 miljoen euro begroot.

De lening van de 'bevriende ondernemers' is dan ook nog altijd hard nodig. Ook moet AZ nog steeds spelers verkopen om het hoofd boven water te houden. Dat blijkt uit het jaarverslag over de periode januari 2010-juni 2011.

Na het faillissement van hoofdsponsor DSB in oktober 2009 kwam AZ er alleen voor te staan. Het kon niet meer leunen op geldschieter Dirk Scheringa, die altijd de gaten in de begroting dichtte. De club moest aan de ene kant snel geld binnenhalen en aan de andere kant snoeien in de uitgaven.

Daarmee was AZ er nog niet. Om de resterende tekorten op te kunnen vangen, schoten ondernemers uit de regio te hulp. Van hen kreeg AZ acht miljoen euro tot haar beschikking, een kredietfaciliteit met een looptijd van drie jaar. De club kan het geld - of een deel daarvan - opnemen zodra het nodig is. En dat was de afgelopen anderhalf jaar regelmatig het geval.,,Er zijn perioden waarin we wel veel uitgaven hebben, maar weinig geld binnenkrijgen. Dat is bijvoorbeeld in de zomer het geval. In zo’n periode maken we gebruik van het krediet. Maar in het najaar hebben we dat bedrag alweer volledig terugbetaald. Zo schommelt dat gedurende een seizoen’’, aldus Toon Gerbrands, directeur algemene zaken, in het Noordhollands Dagblad.

In de periode van het jaarverslag leed AZ een verlies van 4,1 miljoen euro. Voor het huidige seizoen is een tekort van maximaal 7,4 miljoen euro begroot. ,,Niet verontrustend, want dat was voorzien’’, zegt Gerbrands. De premie voor ‘overwintering’ in Europa is in dat opzicht een meevaller. Ook transfers kunnen het tekort flink terugdringen. ,,Maar het geeft wel aan dat we nog het nodige in te halen hebben.’’

AZ verkocht in anderhalf jaar tijd voor ongeveer 22 miljoen aan spelers. Daartegenover stond dat de club ongeveer 7 miljoen uitgaf aan nieuwe aankopen. ,,Da’s logisch. Als je helemaal niets terugkoopt, ben je alleen maar aan het saneren. Dan zouden we over twee jaar in de eerste divisie spelen en dat is niet de bedoeling’’, zegt Gerbrands. ,,Uiteindelijk moeten we naar een sluitende begroting van 25 miljoen euro, dat is steeds de insteek geweest van ons driejarenplan in de zomer van 2010. De schuld van 3,9 miljoen aan de curatoren is al voor driekwart afgelost. We zitten op koers.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen