Reacties op stelling: ’Gun mensen huis op park’

Eric Molenaar
Hoorn

Gemeenten moeten het ontstaan van nieuwe recreatieparken voortaan tegengaan, omdat die in de praktijk toch gewoon woonwijken worden.

Deze stelling kreeg een meerderheid achter zich (twee van elke drie mensen die reageerden), maar de meningen verschillen. Onder de mensen die reageerden waren er opvallend veel die geen probleem zien in de permanente bewoning van recreatiewoningen.

Sommigen zitten er niet mee. G. Dikstaal uit Avenhorn wijst er op dat er woningnood is in West-Friesland. ,,Iedere woning die gebouwd wordt is meegenomen”.

Hoornaar G. Ruijg is het daar mee eens: ’Waarom zou je mensen willen ontzeggen te wonen op een manier zoals zij dat willen? Er is blijkbaar behoefte aan. Waarom mogen mensen die met minder genoegen nemen niet goedkoop wonen? Al zou het op den duur een woonwijkje worden, wat dan nog? Het is misschien ook een manier om de leegloop van dorpen tegen te gaan. Als mensen dit wel kunnen betalen en iets duurders niet, gun het ze dan’.

Alex de Vries uit Hoorn gelooft niet dat elk recreatiepark een woonwijk wordt. Ook hij stelt dat als mensen er permanent gaan wonen daar kennelijk behoefte aan is. ’Liever een bungalowpark met veel bomen en een parkachtige setting, dan saaie weilanden, akkers of bollenvelden. Zo mooi is West-Friesland niet dat iedere locatie beschermd moet worden’.

Gemeenteraadslid Siem Zeilemaker (PWF) in Medemblik is het daarentegen van harte eens met de stelling. Hij heeft geen enkel vertrouwen in de toekomst van Klein Giethoorn in Opperdoes, die mag uitbreiden.

’De huisjes die er al staan worden nooit verhuurd aan recreanten. Ze worden of permanent bewoond of illegaal verhuurd. Dat zal ook gebeuren met de nieuwe bungalows’.

Wet handhaven

Aad van der Gulik uit Lisse ziet geen probleem. Ruimte genoeg voor recreatieparken in West-Friesland, stelt hij in zijn reactie. ’Permanent wonen niet toegestaan. Kwestie van de wet handhaven’.

’Mooie leefbare plannen moet je niet tegenhouden’, vindt Opperdoezer Ton Broedersz. ’Ophouden met dat Nederlandse vingertje. In heel Europa mag je meer huizen bezitten’.

Johan Rus uit Berkhout vindt dat gemeenten en provincie meer hun best moeten doen voor goedkope huurwoningen. ’Controle en regelgeving is gemakkelijk te omzeilen op de parken’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen