Premium

Wormerveerse held in de worstelwereld

Wormerveerse held in de worstelwereld
Aleister Black, het alter ego van professioneel worstelaar Tom Büdgen uit Wormerveer, in actie tijdens NXT, de talentenshow van World Wrestling Entertainment (WWE)
© Foto WWE
Wormerveer

Een onbereikbaar geachte jongensdroom is werkelijkheid geworden voor Tom Büdgen (31) uit Wormerveer. Sinds kort maakt hij naam als Aleister Black in World Wrestling Entertainment (kortweg WWE), hét walhalla voor professionele worstelaars. „Ik hoop dat Nederlanders wat trotser kunnen zijn op wat wij doen.”

Tot zeven maanden terug maakte Büdgen furore onder de ’ringnaam’ Tommy End. Jarenlang reisde hij de wereld rond, om als zzp’er zijn professie te kunnen uitvoeren voor verschillende organisaties.

Met zijn entree in de talentenshow NXT van WWE, ’s werelds grootste bedrijf op het gebied van professioneel worstelen, heeft hij een vaste plek gevonden in de Verenigde Staten.

Wormerveerse held in de worstelwereld
Aleister Black (het alter ego van professioneel worstelaar Tom Büdgen uit Wormerveer) in actie tijdens NXT, de talentenshow van World Wrestling Entertainment (WWE)
© WWE, Inc.

Hij woont inmiddels in Orlando (Florida), waar het opleidingscentrum van WWE is gevestigd.

„De ultieme droom was dat ik op het grootste platform ter wereld zou meedoen”, vertelt de Wormerveerder, die op zijn vijftiende begon met worstelen. „Die droom leef ik nu en het bevalt heel goed. Ik geniet van alles.”

Want zo vanzelfsprekend is het niet dat hij het mekka van de worstelwereld heeft bereikt. Het vergde veel offers. Gemiste verjaardagen en begrafenissen. Stukgelopen relaties. Een gebrek aan tijd en geld. Bijbaantjes, variërend van schoonmaker tot fitnessinstructeur.

„Maar dat zijn dezelfde offers als die van welke professionele atleet dan ook. Dat maakt mij niet bijzonder.”

Uitstraling

Wat hem wél uniek maakt? „Mijn look, mijn stijl, mijn manier van praten. Het is misschien arrogant om te zeggen, maar ik denk dat alles aan mij uniek is. Natuurlijk zijn er getatoeëerde worstelaars geweest, maar ik denk dat ik een heel aparte uitstraling heb. Dat komt omdat een groot deel geen karakter is, het is gewoon wie ik ben. Ik ben geen goeierik, maar ook geen slechterik.”

Wormerveerse held in de worstelwereld
Aleister Black (het alter ego van professioneel worstelaar Tom Büdgen uit Wormerveer) in actie tijdens NXT, de talentenshow van World Wrestling Entertainment (WWE)
© WWE, Inc.

Talloze tatoeages sieren zijn 1.83 meter lange en 93 kilo wegende lichaam. Het hoort allemaal bij zijn alter ego. Een gesloten persoon, zo noemt hij zichzelf.

„Ik lees graag over dingen die mensen niet als normaal zien. Als 9-jarige was ik al ontzettend geïnteresseerd in religie. Ik vind het fascinerend om te lezen over sektes, buitenaardse en spirituele dingen, maar ook over de schaduwzijden ervan.”

Wormerveerse held in de worstelwereld
Aleister Black (het alter ego van professioneel worstelaar Tom Büdgen uit Wormerveer) in actie tijdens NXT, de talentenshow van World Wrestling Entertainment (WWE)
© WWE, Inc.

Een ander bijzonder aspect aan hem is zijn afkomst. Als Nederlander ligt het niet voor de hand om in beeld te komen bij grote organisaties als WWE.

„Wij hebben hier geen worstelcultuur. Geen achtergrond, geen geschiedenis, helemaal niks. Dus ik heb alles zelf moeten doen. Ik moest zelf mijn eigen obstakels creëren en ze vervolgens overwinnen.”

Met dat laatste doelt hij onder meer op zijn zoektocht naar trainers. In de beginjaren trok hij daarvoor met andere worstelaars naar Duitsland en Engeland. Later haalden ze specialisten naar Nederland. Wat begon met een worstelring in een klein zaaltje, werd steeds iets groter. Maar het ging niet zonder slag of stoot.

Cynisch

„Nederlanders noemen zichzelf graag nuchter, maar ik noem ons eerder cynisch. Op de één of andere manier kunnen we films en series kijken of stripboeken lezen en daar volledig in meegaan. Maar als het op worstelen aankomt, kan dat opeens niet. Terwijl wij precies hetzelfde doen. Het zijn verhaallijnen met karakters en we beïnvloeden mensen met de gevechten die we presenteren.”

Voor hem is het onverklaarbaar dat veel Hollanders daar niet happig op zijn. Bij ’pro wrestling’ gaat het vooral om de show en het spektakel. Termen als ’nep’ en ’te Amerikaans’ liggen dan al gauw op de loer, terwijl er overal ter wereld wordt geworsteld. „Dat is jammer, want het is zoiets unieks en zoiets tofs.”

Er zijn wel signalen dat het verbetert. Zo bieden verschillende landelijke organisaties – zoals Pro Wrestling Holland, waar Büdgen in het verleden voor optrad – professionele worstelaars een podium.

En daarnaast komt WWE nu al vier jaar op rij naar Nederland voor een liveshow. Afgelopen zaterdag werd Aleister Black in Ahoy door duizenden uitzinnige fans toegejuicht.

Bovendien staat met er met de 22-jarige Huizer Gzim Selmani (alias Rezar) nóg een landgenoot onder contract bij WWE.

„Ik hoop dat Nederlanders er wat meer trots in kunnen gooien”, zegt Büdgen, wiens familie in Zaanstad woont. „Ik denk ook dat we in deze tijd veel behoefte hebben aan entertainment en ontspanning. Om alle ellende in de wereld even te vergeten.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen