Pleidooi voor supermarkt

waarland

Zowel de dorpsraad van Waarland als de plaatselijke ouderenbond dringen er bij raad en college van Harenkarspel met klem op aan mee te werken aan de komst van een supermarkt in het dorp. Dat kan wonderen doen voor de leefbaarheid van het dorp.

Er staat een projectontwikkelaar klaar om die zo vurig gewenste supermarkt op korte termijn te bouwen. Maar Bouwend Waarland (BW) wil er dan wel 150 woningen bij bouwen om die grootgrutter exploitabel te maken. BW maakt nu bezwaar tegen de weigering van de gemeente Harenkarspel om het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat hun project er naadloos in past. Op 11 oktober dient het bezwaar in een hoorzitting van de commissie bezwaar en beroepschriften.

Het oude Troefmarktje is al weer twee jaar dicht en wordt binnenkort verbouwd tot appartementen. Ook wethouder Rob Treur (PvdA) wil voor Waarland graag een nieuwe supermarkt. Maar er zitten volgens hem nog veel haken en ogen aan. Toen de gemeente een nieuw sportcomplex bouwde voor hand en voetbalcub Con Zelo was dat onder voorwaarde dat de oude gronden van de club bebouwd zouden worden. Die woningen konden dan weer gemeenschapsgeld opbrengen. Maar de gemeente heeft meer Waarlandse gronden in bezit die bedoeld zijn voor woningbouw. Sommige zijn al nagenoeg panklaar, zoals plan Molenhof en de grond achter café De Posthoorn. En dat zijn plannen die grotendeels binnen de bestaande contouren van het dorp vallen. Treur: ,,Dat is ook de visie van de provincie. Die geeft, net als wij, de voorkeur aan inbreiden boven uitbreiden.'' De grond van BW ligt te zuidoosten van Waarland. In het project is een verhuizing van loonbedrijf Bruin van de Veluweweg naar het buitengebied opgenomen.

Bouwend Waarland bestaat uit lokale bedrijven, de Dekamarkt en de Schildergroep uit Volendam. Ter hoogte van het tenniscomplex wil die een supermarkt gaan bouwen.

Los van de grondpolitiek vinden burgemeester en wethouders dat geen ideale plek. Te ver uit het dorp en te ver van de huidige winkels. Treur gaat met de Dekamarkt overleggen of de super markt wat dichter naar het centrum gebouwd kan worden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.