Ooievaarsnest op Texelse toplocatie

Redacteur Den Helder
Texel

Met een beetje geluk heeft Texel binnenkort een broedend paartje ooievaars. Sinds vrijdag staat er een nest op hoog niveau voor hen klaar op een toplocatie bij de Roggesloot.

,,Ooievaars trekken in het voorjaar van het zuiden naar het noorden. Op de noordpunt van eiland blijven ze vaak een tijdje rondhangen omdat ze niet graag over breed water vliegen'', vertelt initiatiefnemer Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum De Verrekieker in De Cocksdorp.

,,Dit is een van de meest geschikte plekken op het eiland voor ooievaars. Het is in dit natuurgebied lekker stil en vanuit het tien meter hoge nest hebben de vogels uitzicht op open water. Er zijn in dit vochtige gebied volop kikkers voor hen. Verder eten ze insecten, muizen en ratten.''

Het is niet toevallig dat het in totaal duizend kilo zware gevaarte bij vorst wordt geplaatst. De zware kraan van Marc Kooiman uit Eierland zou anders diepe voren trekken in de grond. Twee weken geleden haalde Kooiman de elfenhalve meter lange boom uit het Texelse bos.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.