Koffers

Willemien Schenkeveld

Snel koffer nodig voor transfer! Zulke oproepen zijn de laatste weken steeds vaker verschenen op de Facebookpagina ’Vluchtelingen Zaandam - wat is er nodig?’

Er is namelijk beweging in gekomen. Na maanden en maanden wachten, is voor steeds meer vluchtelingen toch het moment aangebroken dat hun asielprocedure begint. Dat betekent hun vertrek uit Zaandam. Ze verkassen naar een Centrale Ontvangst Locatie elders voor hun gesprek met de IND en dan hopelijk een snelle beslissing.

’Snel koffer nodig voor transfer!’ Met ’snel’ en een uitroepteken. Want de oproep komt van het ene op het andere moment. Niemand heeft enig zicht op wanneer hij of zij aan de beurt is. Wie door mag, hoort dat één dag van tevoren.

En dan is dus snel een koffer nodig. Want veel vluchtelingen hebben in hun maanden in Zaandam weer wat bezittingen verzameld, zoals tweedehands kleren en materialen van de Nederlandse les. Die gaan natuurlijk mee.

Zo wordt de een na de ander uitgezwaaid. De mensen zijn blij. „Al vinden sommigen het wel héél jammer dat ze nu uit Zaandam weg moeten’’, vertelt een vrijwilliger.

Ondertussen verschijnen weer tal van nieuwe gezichten voor een tijdelijk verblijf alhier. En zo zal het nog wel een hele tijd doorgaan.

Er zullen nog heel veel koffers nodig zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.