Inzameling taxus tegen kanker begint in Beverwijk

De taxus.

Redactie Kennemerland
BEVERWIJK

Eén kuub snoeisel van de jonge taxushaag is goed voor één chemo. Vandaar dat het Beverwijkse bedrijf Flexibel is begonnen met de campagne Vergroot de Hoop om zoveel mogelijk snoeisel in Nederland op te halen.

In België bestaat Vergroot de Hoop al een jaar of zes. In de jonge naalden van de Taxus Baccata zit baccatine, een grondstof voor kankerbestrijdende medicijnen.

Sylvia van der Zwet Slotenmaker en Monique Zeeuw van Flexibel zijn momenteel gemeenten en hoveniers aan het benaderen, maar willen Vergroot de Hoop ook onder de aandacht brengen van particulieren. Al zal de haag lang niet in elke tuin staan, omdat er giftige, rode besjes aan zitten.,,Taxussen groeien vaak bij begraafplaatsen, kastelen of in gemeentelijke plantsoenen. Nu wordt het snoeisel weggegooid en dat is hartstikke zonde. Daarom willen we op iedereen een beroep doen om snoeisel te verzamelen en in te leveren’’, zegt Monique.Dat luistert wel nauw. De snoeiperiode is van 1 juni tot 31 augustus. Alleen de éénjarige twijgjes bevatten de stof baccatine en het snoeisel moet droog en schoon zijn. Bovendien blijven de takjes maar een paar dagen goed. Voor meer informatie en aanmelden: www.vergrootdehoop.123website.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.