Koester het groen van De Hulk (8 km)

Rustig maar. Wees niet bang. Ook al boezemt de naam ’De Hulk’ de televisiekijker misschien angst in voor een groen monster. Het is puur toeval dat natuurgebied ’De Hulk’ bij Hoorn óók zo heet. Net zo groen, maar minder kwaadaardig. Alsof het over was. Vergeten, misschien wel. Een strook grond tussen snelwegasfalt, spoorrails en nieuwe betonwijken. En omdat niemand leek te weten wat ze ermee moesten, bedachten beslissers dat het maar groen moest blijven. Zo moet het ongeveer zijn gegaan.

Het natuur- en recreatiegebied De Hulk ligt tussen Hoorn, buurtdorp Scharwoude en de oude IJsselmeerdijk. Een terrein van bijna zestig hectare groot, aangelegd halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. De Hulk dankt zijn naam aan een herberg die ooit in het buurtje moet hebben gestaan. Een pleisterplaats voor schippers en koetsiers op de routes van Hoorn richting Alkmaar en Amsterdam. Nog altijd bepaalt de ligging de rol van het gebied: het is een kruispunt van wegen, weggetjes en de spoorrails die Hoorn met de rest van de wereld verbinden.

Let bij de wandeling even niet op die buitenrand van asfalt en beton. Sluit je oren voor het langsrazende verkeer op de A7. Alleen kijken naar het groen, de bruggetjes en de sloten, kan dat even? Dan waan je je tijdelijk in de natuur, pseudo-ver van de bewoonde wereld.

De auto zetten we bij het parkeerterreintje voor carpoolers langs de Zesstedenweg bij Scharwoude. De looproute is simpel: volg het schelpenpadpad net zo lang tot het dorpje Scharwoude in zicht komt. Dan verlaten we de schelpen en gaan we rechtsaf over het gras langs de bomen. Daarna rechtsaf het asfaltpad op. Zo kom je vanzelf weer bij het vertrekpunt terecht. Liefhebbers die over het water naar verre verten willen kijken, kunnen ook het buitendijkse gebied verkennen. En turen naar Hoorn en Volendam.

Wie er oog voor heeft, herkent de nieuwe, verantwoorde manier van omgaan met groen: de oevers van de slootjes en vijvers zijn ’ecologisch’ aangelegd en landschapsarchitecten kozen voor een afwisseling van struiken, ministukjes bos en grasland. In de omringende weilanden, hebben vogels en schapen vrij spel. Als wij er lopen, is nergens een mens te bekennen: de dieren zijn hier je enige gezelschap.

Dwaalpark

Allemaal aardig, maar de meegekomen kinderen willen variatie. Op zoek naar de afwisseling daarom nog even naar het Dwaalpark, achter in de Hoornse nieuwbouwwijk Grote Waal. Lopend te bereiken vanaf het parkeerterreintje, langs de camping en dan linksaf de brug over. Loop vooral door tot het achterste deel, waar bruggetjes drassige eilandjes verbinden. Een stukje verlaten gebied, lijkt het. Alles even groen en stil.

Als kinderbeloning besluiten we onze tocht bij de speeltuin naast de tennisbaan. Een plek waar wonderen gebeuren: dat weten de kinderen zeker. Kijk maar naar de krukken die ze achter het klimrekje zien liggen. De invalide die ermee gelopen heeft, moet in de buurt van de speeltuin op een miraculeuze manier weer kracht in zijn benen hebben gekregen. Het kan niet anders, want de krukgebruiker is nergens te bekennen. En als ze even verderop tussen de struiken óók nog een bril vinden, wordt deze Hoornse hoek definitief als plek van wonderen bestempeld. Zeker weten. Hier kunnen lammen opeens weer lopen, hier kunnen blinden zo maar weer zien. En hier verandert angst voor de Hulk ook nog eens in een verbondenheid met het groen. Wonderlijk, toch?

JAN VRIEND

Duur wandeling: Zo’n anderhalf uur (acht kilometer)

Begin/eindpunt: Carpoolplaats Zesstedenweg bij Scharwoude

Bereikbaar: alleen met de auto en de fiets

Honden: aan de lijn

Horeca: in Hoorn, zo’n vijf kilometer verderop

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.