Minister Blok

Zwart-Wit

Heeft u de minister van Wonen, Stef Blok, al over het Binnenhof zien zeulen met zijn koffertje? Ontroerend om te zien hoe deze starre bestuurder moet proberen soepel te zijn. En dat nog met een belangrijk onderwerp, waarover de samenleving al zo lang op een doorbraak wacht.

De plannen van het kabinet de woningmarkt te hervormen zijn ambitieus en ingrijpend. Alleen is de minister, die deze klus voor elkaar moet krijgen, een weinig flexibel type. Wat als fractievoorzitter in zijn voordeel was - weinig bewegen en weinig toegeven - is in zijn rol van minister een regelrecht nadeel.

Blok moet de uitgestoken hand zijn die het kabinet bij zijn aangetreden toezegde aan de oppositie. Dat vereist dat hij een vaste hand en een soepele houding combineert.

Het doen van handreikingen gaat de VVD’er Blok alleen niet goed af. Zeg gerust dat hij aanvankelijk faalde in toeschietelijk zijn. Het mislukken van onderhandelingen met het CDA was een veeg teken dat de minister het vak van bestuurder nog niet beheerst.

Blok is inmiddels in gesprek met de kleine fracties van D66, ChristenUnie en SGP. Die onderhandelingen vorderen begrijpelijkerwijs niet snel. Omdat het kabinet de betrokken partijen nodig heeft om zijn plannen door de Senaat te krijgen, kunnen de fracties de nodige concessies eisen. Blok zit daardoor stevig in de tang. Zoveel is zeker, hij gaat een stevige prijs betalen voor zijn starheid.

Het ministerschap van Blok was een beloning voor zijn eerdere trouw aan Rutte. We kunnen als kiezers vaststellen dat Blok een duur cadeautje is.

Kees van der Malen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.