AZ blijft indruk maken (update fotoalbum)

Foto United Photos/Joop Boek

Foto ANP

Foto ANP

Foto ANP

1 / 4
Ron Amesz
alkmaar

Het AZ van coach Gertjan Verbeek lijkt niet te stuiten. De Alkmaarders boekten zaterdag tegen Vitesse (4-0) de vierde ruime zege op rij zonder tegendoelpunten. De ploeg nestelde zich daardoor zelfs even aan kop van de eredivisie, al kan Ajax die plek bij winst op Heracles in Almelo zaterdagavond meteen overnemen.

De Noord-Hollanders wonnen eerder overtuigend van NEC (4-0), Aalesunds FK (6-0) en FC Groningen (3-0). Ook Vitesse kwam er in het AFAS Stadion niet aan te pas. Zeker voor rust werden de mannen van coach John van den Brom overlopen.

Pontus Wernbloom was in de eerste helft de grote man bij AZ. De Zweedse middenvelder was bij dode spelmomenten een plaag voor de Arnhemse defensie. Hij maakte koppend de eerste twee treffers en bij de aanleiding tot het vierde doelpunt wist Frank van der Struijk zich geen raad meer en hield hij Wernbloom vast. De strafschop werd benut door Rasmus Elm, een andere Zweed.

Tussendoor had Roy Beerens voor het mooiste moment van de avond gezorgd. De aanvaller leek na een passeeractie onderuit te gaan, maar stond razendsnel op en had ook nog een prachtig stiftje over de debuterende Vitesse-doelman Piet Velthuizen in petto. In de tweede helft deed AZ het rustig aan en bleef het bij 4-0.

Vitesse dreigt na een goede competitiestart weer weg te gaan zakken. Het elftal van Van den Brom verloor twee weken geleden al met 4-1 bij Ajax. In die wedstrijd voetbalde zijn ploeg nog wel aardig, maar tegen AZ lieten de spelers ook dat na. Tot overmaat van ramp kreeg spits Wilfried Bony, dit seizoen al goed voor drie competitietreffers, 20 minuten voor tijd zijn tweede gele kaart voor een schwalbe.

Het gaf de gastheren de kans om zich lekker warm te spelen voor de groepsfase van de Europa League. Het Zweedse Malmö FF is donderdag in Alkmaar de eerste tegenstander. Vorig seizoen slaagde AZ er niet in om Europees te overwinteren. Dit keer lijken alle voorwaarden voor succes wel aanwezig.

Bekijk hier het fotoalbum.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen