Rebellenleider zegt zwarte dozen te hebben gevonden

Sander van Lubeck
KIEV

De pro-Russische separatisten hebben de zwarte dozen van het in Oekraïne neergestorte vliegtuig gevonden. Dat heeft rebellenleider Aleksander Borodaj zondag gezegd. Borodaj belooft de dozen over te dragen aan een internationaal onderzoeksteam.

Borodaj meldt dat de zwarte dozen zich in Donetsk zouden bevinden. Op eerder opgedoken videobeelden (zie hieronder) is te zien hoe medewerkers van het Oekraïense ministerie voor noodsituaties de velden uitkammen bij het gebied waar het vliegtuig donderdag neerstortte. Hierop houdt een man een oranjekleurige doos omhoog.

Separatisten verklaarden eerder een zwarte doos te hebben gevonden, maar dit werd later door Borodaj ontkend. Hij zei toen dat de rebellen het rampgebied ongeschonden hebben gelaten, iets dat door meerdere verslaggevers ter plaatse wordt ontkend.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte donderdag neer. Kiev en de rebellen geven elkaar de schuld van het neerhalen van het toestel. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.