Calvin de Groot laat de oudere jongens achter zich

Calvin de Groot begon op zijn zesde met karten.© Foto aangeleverd

Robbert Daalder
Hoorn

Nog voordat hij afgelopen zondag zijn eerste meters op de kartbaan van het Belgische Spa had gemaakt, wist Calvin de Groot (13) al dat hij het Nederlands Kampioenschap zou gaan pakken. Natuurlijk was er spanning. Natuurlijk moest hij zijn best doen. Maar de manier waarop de jonge Hoornaar momenteel racet, zorgt onherroepelijk voor prijzen. En dus greep hij op overtuigende wijze het goud.

Daar reed hij dan in zijn automatisch geschakelde kart. Gloeiend van trots en ontlading met de Nederlandse vlag in zijn hand. Met in totaal vijf zeges uit zes wedstrijden is Calvin de terechte kampioen van zijn klasse ,,Dit voelt top. Dat gevoel dat je anderen verslaat en echt de beste bent, is eigenlijk niet te beschrijven. Ik rij in de Rotax Senior Klasse tegen jongens die tussen de 18 en 20 jaar oud zijn. Dat is best spannend. Zij hebben namelijk meer ervaring dan ik. Toch zie ik het vooral als een uitdaging. En ja, dat ik degene ben die de meeste wedstrijden wint, zorgt geregeld voor frustratie. Ze kunnen het niet winnen van een jongen van 13 jaar oud.”

Ontwikkelen

De de coureur zijn oudere belagers vaker wel dan niet achter zich weet te laten, geeft aan dat hij talent heeft. Iets dat hij vanaf zijn zesde levensjaar aan het ontwikkelen is. ,,Bij ons thuis zijn wij sowieso allemaal gek van racen. En de buren van mijn opa en oma hebben ook nog eens een eigen raceteam. Ze hadden twee karts waarvan ik er met eentje mocht rijden. Dat begon met een keer per maand bij Happy Days in Grootebroek. Later werd dat een keer per week en daarna is het allemaal steeds serieuzer geworden. Ik ging toen ook buiten rijden. Op een kartbaan in Flevoland.”

Hier deed hij onder andere mee aan de zomeravondcompetitie. ,,Inmiddels ben ik twee keer kampioen van Flevoland geweest en werd ik al eens vijfde in het Nederlands Kampioenschap dat ik nu dus voor het eerst heb gewonnen.”

Niet realistisch

,,Het is natuurlijk mijn grote droom om ooit in de Formule 1 te racen”, vervolgt de kersverse kampioen die geregeld met 125 km/u over de kartbaan scheurt. ,,Wie wilt dat nou niet? Het is op dit moment alleen niet echt realistisch. Er zijn genoeg jongens van mijn leeftijd die jaarlijks een ton aan budget hebben. Soms zelfs nog meer. Dat is bij ons niet zo. Ik rij zo’n zes keer per seizoen een wedstrijd terwijl de anderen jongens misschien wel twintig potjes racen. Zij hebben gewoon veel meer ervaring. Dat wil ik natuurlijk ook. Maar om dat te bereiken hebben wij nog meer sponsors nodig.”

Licentie

Dat budget speelt ook een rol bij de stap die Calvin volgend seizoen hoopt te gaan maken. Het is namelijk de bedoeling dat hij in een Peugeot 206 gaat racen. ,,Ik ga deze winter mijn racelicentie halen om in de lente te kunnen beginnen met trainen. Of ik daar nog niet te jong voor ben? Nee hoor, zolang je die licentie maar hebt. Ik was negen toen ik leerde autorijden. En wanneer ik de kans heb, pak ik ’m ook nu al even om wat rondjes op het parkeerterrein te crossen.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen