Spannend op Rondje Noordkop, het verboden duin [video]

Acht vrouwen van de Helderse wandelgroep bij de Kroontjesbunker. Vlnr. Simone Kaandorp, Judy Leijnse, Thea Priveé, Nono Miltenburg, Florence Jeijsman, Marian Lutterman, Wil Valkink en Annie Bregman. ,,We kropen onder het prikkeldraad door.”© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Ed Dekker
Den Helder

Bij de opvallende Kroontjesbunker aan de rand van de Grafelijkheidsduinen ging Judy Leijnse (66) meer dan een halve eeuw terug. Naar de tijd van spannende avonturen in het verboden duingebied, met carbidlantaarns in een bunker en de gevreesde ’werfpolitie’ op je hielen.

Met haar Helderse wandelgroep genoot Judy maandag frank en vrij van het Rondje Noordkop. De tweede etappe van de NHD-wandeltwaalfdaagse leidde 98 krantenlezers ook door Mariëndal, Noordduinen en Donkere Duinen, de andere natuurparels van Den Helder.

Prikkeldraad

Eerst stond Judy Leijnse stil bij haar geboortehuis aan de Duinweg op Huisduinen. „We waren altijd met een groepje, van tien tot veertien jaar. Kropen onder het prikkeldraad, zetten banken in een bunker. Dat mocht al helemaal niet, maar we deden het. Die bunker was ons home, een paar jaar.”

Twee keer in de week trekt Marian Lutterman (67) met de wandelgroep het Helderse duingebied in. „Hier raak je nooit uitgekeken”, vertelde zij op de hoogste duintop van de twaalf kilometers. „Door de zon en wind is de natuur elke keer anders. En zon hebben we hier bijna altijd, voor 99 procent.”

Razende Bol

De Razende Bol flonkerde maandagmorgen in de zon. Jan van Noord uit ’t Zand heeft voetafdrukken op de ’wandelende’ zandplaat staan. „Of dit eiland ooit Texel bereikt? Misschien beleven mijn kleinkinderen dat.” Met zijn 85 jaar was Jan gisteren de oudste wandelaar. De jongste was Finne van Leur, 9 jaar, uit Hoek van Holland. Hij en zijn broer Julian (11) liepen mee met opa Dick Metselaar (71) uit Hauwert.

Bij het gastvrije onthaal op koffie in Fort Kijkduin vroeg directeur André Koning van de Stelling van Den Helder aandacht voor de Stichting Noordzeeziekte. Kijkduin steunt onderzoek naar de zeldzame aandoening.

Zilte zeelucht

Over ruim een halve kilometer liep Rondje Den Helder vlak langs de - vlakke - branding. Wandelend legt Jac. van Etten (81) uit Den Helder uit waarom we geen zilte zeelucht ruiken.

Voor de oud-marinemachinist heeft de zee geen geheimen. En het weer ook niet. ,,Heel simpel. We hebben vandaag landwind. En het waait amper, niet meer dan windkracht twee. Pas bij windkracht vier kan je zout opsnuiven. Nu zijn er geen rollers.”

Sportschool

Vuurtoren Lange Jaap komt steeds dichterbij. Jac. heeft een stevige pas. ,,Anders was ik nu in de sportschool. Twee keer per week een uur. Huppelen en van alles doen met je spieren. Ik voel mij daar goed bij. Wandel ook veel. Na de dood van mijn vrouw in 2008 ben ik beweging gekomen. Zo zocht ik gezelligheid en contacten op.” En die vond hij.

Op z’n vijftigste ging hij met pensioen, na 32 marinejaren. Als machinist voer hij op de Doorman, de Tromp en de De Ruyter.

Video, gemaakt door Johan Eilering:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.