ZAP ziet streepje licht

Kay Korevaar
Tweede klasse A

ZAP heeft in eigen huis een galavoorstelling opgevoerd tegen Spirit’30: 5-0. De driepunter is voor de ploeg van Bert Blank van onschatbare waarde in de strijd tegen degradatie.

Is het kwartje ‘eindelijk’ gevallen? Daar zijn de meningen in Breezand over verdeeld. Het was bij iedereen echter overduidelijk dat winnen een harde eis is geworden om te overleven in de tweede klasse. Zeker tegen een directe concurrent. Dat was goed terug te zien in het veld. Met slechts drie verdedigers speelde ZAP aanvallend en werd Spirit’30 het vuur na aan de schenen gelegd.

Tactiek

,,Die tactiek heeft vandaag uitstekend gewerkt”, concludeerde Blank terwijl hij een streep zette op zijn notitieblok. Er was bijna niets op het spel van de thuisploeg aan te merken. Met verzorgd voetbal en een onuitputtelijke hoeveelheid strijdlust werd de overwinning op eigen kracht afgedwongen.

Binnen het collectief – waarin alle spelers een ruime voldoende haalden – ontsteeg Kalvin Robert zijn teamgenoten. De spits was met drie treffers en een assist ongrijpbaar. Na een kwartier spelen kwam hij voor het eerst op het scoreformulier.

Een afgeslagen voorzet kwam bij Robert in de voeten terecht. Er werd van alle kanten om de bal geroepen, maar met een schot uit de draai legde hij iedereen het zwijgen op. De doelman was kansloos.

Diezelfde Robert verdubbelde de marge na een klein half uur spelen. Dit keer stond hij op de goede plaats om een afgemeten voorzet van Marcel van Veen binnen te lopen. Robert was op slag van rust zelf de aangever. Stefan Hoep tekende voor 3-0.

De jubelstemming zwakte in de eerste tien minuten na de rust iets af, omdat ZAP opnieuw zijn draai moest vinden. De vreugde laaide weer tot het oude niveau op toen Robert na circa zeventig minuten zijn derde van de middag scoorde. De manier waarop de goal tot stand kwam, was tekenend voor de overmacht van de Breezanders. De plaaggeest van Spirit’30 had niemand nodig en walste dwars door het centrum van de defensie richting het doel, en bekroonde de actie met een treffer.

Slordig

Robert was alleen bij de laatste goal niet betrokken. De uitploeg ging ietwat slordig in de fout toen ZAP de druk opvoerde. Fabian Raap mocht scoren: 5-0. Kansen op een grotere zege liet de ploeg onbenut.

Achterin hield ZAP de deur op slot. Het team kwam een moment in de problemen. De pas zestienjarige doelman Tom Sijm trad daadkrachtig op als dat gevraagd werd.

Door de overwinning krijgt ZAP meer ademruimte. De elfde plaats – die aan het eind van de streep nacompetitie betekent – is ten koste van Spirit’30 ingewisseld voor de tiende stek. Maar de formatie uit Hoogkarspel heeft nog een wedstrijd tegoed. Een zwaluw maakt nog geen zomer voor ZAP.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen