Varen met reddingssloep bij historische NHD-wandeling

Ron Amesz

Deelnemers aan de NHD-Herfstwandeling op zondag 2 oktober wacht een bijzondere ervaring: een deel van de veroveringstocht langs de vele forten van Den Helder gaat per reddingsboot.

En niet zomaar een reddingsboot: het zijn de historische vaartuigen van Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder die de wandelaars die dag overzetten van fort Westoever naar fort Dirkz. Admiraal.

De 'veroveringstocht' voert namelijk langs de mooiste en belangrijkste verdedigingswerken in de marinestad, met als vertrekpunt de voormalige marinewerf Willemsoord, een bijzonder industrieel complex met 175 jaar historie. Het netwerk van forten werd ooit aangelegd in opdracht van de Franse bezetter Napoleon, zo'n tweehonderd jaar geleden. Veel van de Stelling Den Helder is intact gebleven.

Historisch schouwspelOp fort Westoever is op de dag van de wandeling een avontuurlijk spektakel: een historisch schouwspel oftewel 're-enactment' en op Dirkz. Admiraal is het bunkermuseum te bezoeken. Vanaf daar loopt de route naar Fort Erfprins, het enige fort dat nog volop in gebruik is door de marine.

De wandeltocht bedraagt zo'n dertien kilometer en is helaas niet rolstoeltoegankelijk. Inschrijven kan tot en met 25 september via internet op www.nhd.nl/acties of per telefoon: 088-8241111.

Kosten: 7,25 euro voor abonnees, 10,25 euro voor niet abonnees, kinderen tot twaalf jaar 3,25 euro. Meer informatie over de reddingsboten is te vinden op de website www.reddingmuseum.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.