Boterbriefje

nhd Administrator

Wie kan het uitleggen? Waarom krijgt een Braziliaanse voetballer, die een paar seizoenen knap tegen een bal aan trapt bij FC Twente wél een Nederlands paspoort? En moet een Alkmaars jochie, dat bijna zijn hele leven in ons kikkerlandje woont, terug naar Eritrea?

Minister Leers zit in de positie dat hij de streep trekt tussen wie mag blijven en wie het land uit moet. De bewindsman is niet te benijden. Zet hij de poorten niet wagenwijd open voor zwangere asielzoeksters, wanneer Jossef een voorkeursbehandeling krijgt? En kan zijn vaderhart uitzetting van vluchtelingenkinderen blijven verdragen?

Misschien is de tijd, na vrijheid van godsdienst, meningsuiting en pers, rijp voor vrijheid van vestiging. Immers, is deze aardkloot niet van ons allemaal? En wedden dat het voor ons makkelijker is om in Eritrea te gaan wonen dan andersom.

Tot die wens waarheid wordt, moeten we het hebben van mazen in de wet. Listen verzinnen om onder het woud van regeltjes uit te komen. Vandaar: welke vrijgezel heeft zin in een bruiloftspartij? Huwelijkskandidaten voor de moeder van Jossef kunnen zich melden. Want niet alleen een topsportcontract, ook het boterbriefje blijkt vaak een middel dat - zeker in dit geval - het doel heiligt.

Martijn Gijsbertsen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.