Zweren, ziektes en rollende tonnen

NHD/AC; Kaeskoppenstad NHD/AC Kaeskoppenstad ORG XMIT: FTP Upload

NHD/AC; Kaeskoppenstad NHD/AC Kaeskoppenstad ORG XMIT: FTP Upload© JJFOTO/JOSÉ DE JONG

Martien Douw
Alkmaar

„Pas op, daar komt de dood aan!” De zanger van een shantykoor duwt publiek opzij en laat een troepje zwartgeklede griezels voorbij schuifelen. Ze dragen de pest mee.

In tegengestelde richting loopt een sliert meisjes in witte jurkjes. Ze kijken bedrukt. „Ziek!”, zegt de begeleidster van een andere groep, zwartgeklede meisjes. „Kijk maar naar hun gezicht.” En inderdaad, ze zitten vol zweren en enge wonden. De zwartgeklede meisjes poseren op het Verdronkenoord voor een groepsfoto. Het zijn weesmeisjes. Ze dragen zwarte kleren omdat hun ouders dood zijn, zegt de kleine Anna, onafscheidelijk met haar tweelingzus Johanna.

In de Laurentiuskerk geeft een wetenschapper een zwengel aan De Slinger van Foucault en op het Luttik Oudorp ronselt een vaal type met een scheve muts varensgezellen voor de VOC. Op het Fnidsen geeft iemand zich uit voor burgemeester van Alkmaar, een zekere Van Rijswijk belooft een ’veilige aderlating’ en twee jongens rollen een groot vat over de kade: „Opzij!”, roepen ze in koor.

Vijfhonderd Alkmaarders spelen rollen, die zij in het dagelijks leven niet vervullen. Ze doen het met verve. En het is hun inzet en enthousiasme die Kaeskoppenstad maakt tot wat het is, opgeteld bij de talloze attracties onderweg die ze bemensen en de historische stad als decor, die van zichzelf al een attractie is.

Een evenement waar de trots van Alkmaar in tot uitdrukking komt, de grote namen en prestaties uit de geschiedenis, maar ook de kleine dingen en de saamhorigheid. Zo zijn er dit jaar asielzoekers ingeschakeld bij het bouwen van decors en in de naaiateliers voor de talloze kostuums.

„Verbinding is dit jaar het thema”, verklaart voorzitter Klaas Kirpensteijn deze actie. „Geïnteresseerde AZC’ers van de Robonsbosweg en de Picassolaan zijn zaterdagmiddag met bussen hier naartoe gebracht. Zo konden ze kennismaken met dit bijzondere evenement.”

’Verbinden’ komt ook tot uitdrukking in de nieuwste attractie ’Haringhen ende Wallevis’. Geschiedenis van De Rijp, dat nu bij Alkmaar hoort, waarin de walvisvaart en haringvisserij tot uitdrukking komt. Kirpensteijn hoopt dat ook De Schermer volgend jaar met een attractie komt: „Want dat is nu ook onderdeel van Alkmaar. Iets met Leeghwater misschien?”

De voorzitter blikt tevreden terug. „Meer dan 20.000 bezoekers, verspreid over twee dagen. Vanwege het tienjarig jubileum hebben we de optocht van zaterdag in ere hersteld. Dat was een groot succes. Ik denk vooral voor onze figuranten, voor wie we het toch ook een beetje doen.”

Lees ook: Terug in de tijd met Kaeskoppenstad.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.