Rekeningen voor oud-cliënten van RegioZorgWest

Willemien Schenkeveld
Zaanstad

Oud-cliënten van de omstreden zorgorganisatie RegioZorgWest zijn de afgelopen tijd overvallen door rekeningen van het Zorgkantoor.

RegioZorgWest had tot voor kort in Zaanstad tientallen huizen waar verstandelijk beperkte en/of psychisch kwetsbare jongeren woonden. Maar volgens de gemeente en het Zorgkantoor schoot de verleende zorg ernstig tekort. Veel jongeren zijn overgeplaatst en RegioZorgWest is opgeheven.

Nu blijkt het Zilveren Kruis Zorgkantoor van sommige cliënten te eisen dat ze hun persoonsgebonden budget (PGB) terugbetalen.

De Amsterdamse advocaat Dennis de Ploeg voerde hierover deze zomer tevergeefs een rechtszaak tegen Zorgkantoor. Dat eiste 41.000 euro terug van een gehandicapte jongere die bij RegioZorgWest had gewoond. ,,Gelukkig lijkt het met een sisser af te lopen. Het zou ook raar zijn als dat niet zo was’’, zegt de advocaat.

Het Zorgkantoor zegt inderdaad het geval te gaan uitzoeken. Dat zal gebeuren met meer oud-cliënten. Als ze te goeder trouw hebben gehandeld, en daar gaat het Zorgkantoor in principe van uit, hoeven ze hun PGB niet terug te betalen. Het Zorgkantoor probeert het geld dan terug te krijgen van de zorgaanbieder.

,,We zullen nagaan welke ex-cliënten van Regio Zorg West te maken hebben met een vordering. We gaan hen actief benaderen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.