Brainstorm over het lot van de zorg

Otwin van Dijk komt een kijkje nemen bij de Helpathon© Henk de Weerd

Monique Bankras
Venhuizen

Een rode loper ligt uitgerold voor de deuren van het voormalige gemeentehuis in Venhuizen. Tot een paar maanden geleden vergaderden voornamelijk ambtenaren hier druk met elkaar. Nu is het pand domein van iedereen die ook maar iets in te brengen heeft over het onderwerp 'beter oud worden in Noord-Holland'. Donderdag, vrijdag en ook zaterdag nog vindt hier de Helpathon plaats.

Het 48 uur durende project is een initiatief van bureau Meneer de Leeuw en Omring. In teams buigen mensen met allerlei verschillende achtergronden zich over ideeën die van te voren zijn ingediend. De bedoeling is elk idee samen wat meer handen en voeten te geven.

In de praktijk gaat dat gepaard met grote vellen wit papier, stiften en veel koffie. De voormalige raadzaal, vergaderkamers en kantoortjes vormen het decor van heftige brainstormsessies.

'Gelukkig oud worden in een kleinere woning' staat er in een van de ruimtes geschreven op een vel papier aan de wand. Aan tafel proberen vijf mensen een checklist te maken waar je rekening mee moet houden als een dierbare elders moet wonen. Tussen verzorgenden en een interieurontwerpster zit Piet Beemsterboer. Hij verhuisde zijn moeder onlangs naar een verzorgingshuis en kan uit ervaring meedenken.

Overzichtelijk

,,Het hoeft niet per se geld te kosten om de kwaliteit van het leven van iemand die verhuisd is ten goede te beïnvloeden. Niet spreken over 'kleiner wonen', maar 'overzichtelijk wonen', helpt al veel", brengt hij in. Tussen al het nadenken door wordt er gegeten in een geïmproviseerd restaurant. In een wellnessruimte - waar het bordje 'wethouder' nog naast de deur hangt - laten deelnemers en bezoekers zich gratis masseren.

Karin Wessels stapt binnen. Ze werkt met dementerenden en besteedt twee vrije dagen aan de Helpathon: ,,Ik denk met het Vrijwilligerspunt mee over een poule voor zorgvrijwilligers. De vraag daarnaar neemt toe. Ik vind het heel belangrijk dat mantelzorgers eens naar de bioscoop kunnen."

Helpathon ontgaat ook de politiek niet. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk rijdt ook over de rode loper.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen