Jan Hamming burgemeester van Zaanstad

Rob Swart
Zaanstad

Jan Hamming (PvdA) is de nieuwe burgemeester van Zaanstad.

Hamming is burgemeester van Heusden. Daarvoor was hij wethouder in Tilburg. Hamming is geboren in Vlissingen, vijftig jaar, gehuwd en econoom. Ruud Pauw, voorzitter van de vertrouwenscommissie: ,,Met Jan Hamming krijgt Zaanstad de warme burgemeester van kaliber die we zochten.''

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt aangeboden aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De nieuwe burgemeester wordt vervolgens bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar. De raad hoopt dat de nieuwe burgemeester op 27 of 28 september kan worden geïnstalleerd.

Hamming volgt hiermee Geke Faber op. Zij was burgemeester tussen oktober 2007 en december vorig jaar. Faber legde haar functie vorig najaar voortijdig neer. In Zaanstad is nu Ruud Vreeman waarnemend burgemeester.

Er solliciteerden vanaf maart 33 mensen. In juni heeft de vertrouwenscommissie gesprekken gevoerd met een aantal kandidaten. De minister van binnenlandse zaken en vervolgens de koning volgen in de regel de keuze van een gemeente.

De gemeenteraad koos maandagavond uit twee kandidaten. Wie de afvaller is, is niet bekend gemaakt.

De benoeming van een nieuwe burgemeester werd vorig jaar tijdelijk stilgelegd omdat er volgens de vertrouwenscommissie te weinig keuze was uit nieuwe kandidaten. Verscheidene kandidaten hadden zich teruggetrokken, maar onduidelijk bleef of dit kwam door de 'Poelenburg-kwestie'.

Zaanstad pakte de werving voor de burgemeester vervolgens op ludieke manier aan met een wervend YouTube-filmpje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.