Burgemeester gekozen in de achterkamer

Burgemeester gekozen in de achterkamer. Archieffoto

Redacteur Waterland
Landsmeer

Altijd al willen weten wie de tweede kandidaat was voor de vacante post burgemeester van Landsmeer? Het Noordhollands Dagblad kwam achter haar naam en staat van dienst. Zaterdag laat de krant in een reconstructie zien hoe de benoeming tot stand is gekomen.

Burgemeester worden zonder bestuurlijke ervaring. De gemeenteraad van Landsmeer maakte een profielschets die zelfs een kruidenier op de troon zou zetten. Het werd een officier van justitie, een crimefighter. Dat ging niet goed.

PvdA-raadslid Ben van den Bos, geen lid van de sollicitatiecommissie, twijfelt al snel aan de benoeming van Astrid Nienhuis. ,,Hoe kan het dat iemand met zo weinig bestuurlijke ervaring burgemeester wordt’’, vraagt hij aan collega-raadsleden. Die reageren lauw, want Nienhuis wordt aanvankelijk op handen gedragen. Voorbeeld van die warme band zijn de zoenen waarmee Nienhuis de gemeenteraadsleden begroet.

De fractievoorzitters die Nienhuis hebben voorgedragen komen zelf onder vuur te liggen als het openlijk botst tussen burgemeester en de beide wethouders. Kampen worden gevormd en stellingen ingenomen. De burgemeester moet gaan, een burgerprotest stijgt op, twee raadsleden geven beschadigd hun raadszetel op, nieuwe leden kiezen de andere kant en ineens zitten ook de wethouders thuis.

Dagblad Waterland is ook los verkrijgbaar bij Bruna, C1000 en Deen

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.