’Een bijenkas op iedere straathoek’
Daan is honing aan het slingeren in kinderboerderij De Baak in Beverwijk. Met zijn vader is hij een middagje op pad. Hij slingert de honing uit de raten, die druipt in de zeef. Ondertussen legt de 83-jarige imker Wim Lansdaal een meisje uit wat er precies gebeurt. ,,Ik zie de bij als het vliegwiel om de biodiversiteit op gang te krijgen.’’
Zaterdag werd de Landelijke Open Imkerijdag gevierd op De Baak. ’s Middags zijn de kinderen welkom in het hoofdgebouw. Omdat De Baak ook een natuur en milieu educatieve functie heeft, leren de kinderen spelenderwijs van alles over bijen en het houden van bijen.
Zo is er een honingproeverijtje, kunnen kaarsen van bijenwas worden gemaakt en kleine bijtjes en bijenhotels in elkaar worden geknutseld.
Animo
Er is veel animo voor. De maaksels mogen mee naar huis.
Marco van Hees, imker, leraar op de imkerijschool en docent bij de Hoge School van Amsterdam, is tevens secretaris van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. De open dag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen, zoals die in Beverwijk. Het is de zevende editie.
Ook zo’n 30 cursisten van de Imkerijschool zijn aanwezig.
Marco is even later geanimeerd in gesprek met Wim. De 83-jarige Heemskerker is actief lid van de vereniging. Het gesprek gaat over bijen en biodiversiteit.
Biodiversiteit is voor de bij van levensbelang. „Veel verschillende soorten planten in de omgeving en zo veel mogelijk ook het jaar rond zijn nodig voor een levenslustig en gezond bijenvolk’’, legt Marco uit. Wim vult aan: „Daar kun je zelf een handje aan meehelpen door geen betontuintje te nemen, die jagen de insecten weg. De gemeente heeft hier ook een taak in. Als het openbare groen te vroeg en te kort wordt gemaaid, is dat niet goed.’’
Je ziet bij de gemeenten wel meer initiatief door het zaaien van bloemenmengsels, meent Marco. Zelf woont hij op het platteland en juist daar is het landschap vaak eentonig, vindt hij.
Belangstelling
Het gaat niet zo goed met de bijen. „Urban-beekeeping is hartstikke goed. In steden is vaak wel biodiversiteit door de verschillende bomen. Bij mensen die wat goeds willen doen voor de toekomst, zie je een groeiende belangstelling. We willen graag meer leden. Persoonlijk vind ik dat op iedere straathoek een bijenkas zou moeten staan’’, zegt Marco. Wim nuanceert dat aantal met een paar in ieder dorp.
Zelf heeft hij zes bijenvolken. Vanuit zijn eetkamer heeft hij direct zicht op zijn bijenkasten.
„Zeker als je in een woonwijk zit, moet je opletten dat je bijen niet gaan zwermen. Mensen zijn bang en zien ze vaak aan voor wespen’’, legt de Heemskerker uit.