Actie tegen Adventurepark

Rob Bakker
Langedijk

De komst van het Adventurepark naar het Geestmerambacht werd eerder door het voormalige college van Langedijk afgewezen, maar is inmiddels door het in april aangetreden college afgestoft en opnieuw in de etalage gezet.

Het door de De Geus ingediende ’principeverzoek’ behelst een pretpark aan de noordwestoever van het Zomerdel, het meer van het recreatiegebied, pal tegen natuurgebied De Kleimeer aan. Het bestaat onder meer uit een klimtoren van 24 meter, bovenop een heuvel van negen meter, een klimwand, een moutainbikeparcours, twee tokkelbanen met een lengte van 254 meter (’de grootste van Nederland’), een horecavoorziening en waterrecreatie.

De Stichting Kleimeer en de Vogelwerkgroep Alkmaar zijn al tegen de plannen in het geweer gekomen. Bijzondere vogels zouden de wijk nemen als het adventurepark en bijkomende parkeervoorzieningen en toegangswegen er komen. Er wordt gepleit voor verplaatsing, zo’n 130 meter oostwaarts, maar daar voelt ondernemer De Geus uit Zuid-Scharwoude niets voor.

Volgens het college en de collegepartijen moet eerst nog maar eens aangetoond worden dat het adventurepark zo schadelijk is voor de vogelstand. Bovendien ligt er nog niets vast, zegt verantwoordelijk portefeuillehouder burgemeester Hans Cornelisse. Aan de orde is voorlopig alleen een principeverzoek van een ondernemer. Daarna kan volgens Cornelisse nog worden onderzocht wat alle consequenties zijn. Indien nodig kan er ook nog van alles worden aangepast.

De oppositiepartijen zijn daar niet gerust op. Instemming met het principeverzoek betekent instemming met de plannen en de plek waar ze gerealiseerd worden, zei Annelies Kloosterboer van Kleurrijk Langedijk, gisteravond in de politieke forumdiscussie over het plan.

Volgens Klaas Zwart van GroenLinks en Gerard Langedijk van HvL/D66 bewandelt De Geus een doodlopende weg als hij zijn plannen doorzet: het beoogde gebied behoort tot de zogeheten ’ecologische hoofdstructuur’ waarmee de recreatieplannen strijdig zijn.

GroenLinks heeft in maart al een handtekeningenactie gehouden in het Geestmerambacht, volgens de partij met honderden reacties tegen het Adventurepark. Nu het nieuwe college een principebesluit van de raad wil worden de acties verbreed met als motto ’Stop aantasting natuur in het Geestmerambacht’. Voor de actie is de website www.adventureparkgeestmerambacht.nl geopend.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.