Utrechtse taxibaas harkte moeiteloos subsidies binnen

Fokke Zaagsma
Utrecht

Een 42-jarige taxi directeur uit Utrecht wordt ervan verdacht 1,6 miljoen euro rijks subsidie achterover te hebben gedrukt. De man kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan.

Onder het toeziend oog van prins Maurits lanceerde de 42-jarige man in 2011 zijn ‘unieke taxiproject’: Prestige GreenCab. Een landelijke proef met elektrische taxi’s in de regio Utrecht. De prins maakte - met de man die nu in de cel zit - een ritje in de eerste ‘groene taxi’.

In de maanden na dat ritje ontving de Utrechter vele tonnen subsidies. Hij kreeg geld voor de aanschaf van zo’n zestien auto’s en een laadsysteem. „Dat blijken valse facturen te zijn geweest”, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. „Al het geld is verdwenen.”

De subsidies werden uitbetaald door AgentschapNL, waarvan de naam later is veranderd in Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). „De uitbetaling van voorschotten was gekoppeld aan het behalen van bepaalde vooraf afgesproken mijlpalen”, reageert een RVO-woordvoerder.

Die controle van die ‘mijlpalen’ was niet waterdicht: het bleek voldoende om kopietjes van offertes en autopapieren in te leveren. De auto’s die wél rondreden, werden niet of nauwelijks gebruikt. „Chauffeurs en klanten wilden er niet in zitten”, meldde de 42-jarige directeur eind vorig jaar aan deze krant. De man bleek zijn bedrijf toen verkocht te hebben. Hij ontkende subsidies in eigen zak te hebben gestoken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.