120 uur werken voor bezit illegaal vuurwerk

Redactie Waterland
Haarlem

De 49-jarige G.M. uit Purmerend is vrijdag door de economische politierechter in Haarlem veroordeeld tot 120 uur werken, omdat bij hem in november 2012 in Zaandam ruim 460 kilo illegaal vuurwerk is aangetroffen. De rechter heeft daarnaast een bedrag van 500 euro verbeurd verklaard.

De enorme partij vuurwerk bevond zich in een bestelbus die bij een bedrijf aan de Gerrit Bolkade in Zaandam stond geparkeerd. De politie kwam M. op het spoor in het onderzoek naar een medeverdachte, die al eerder was veroordeeld voor illegaal vuurwerk. In de bestelauto lagen 47 dozen met Chinese rollen en twee dozen met harde knallers die niet in Nederland zijn toegestaan.

Aanvankelijk verklaarde de Purmerender bij de politie dat hij de bus alleen maar had opgehaald, maar later gaf hij toe dat hij het vuurwerk had gekregen van iemand die hem nog 5000 euro schuldig was. De partij vuurwerk zou 2400 euro waard zijn.

De Purmerender vroeg de rechtbank deze week om uitstel van zijn strafzaak, omdat hij met zware griep op bed zou liggen. Officier van justitie Beune vertrouwde dat verzoek gisteren niet, omdat de man wel vaker schitterde door afwezigheid. Zij vroeg de zaak dan maar zonder de verdachte af te doen, dus bij verstek.

Politierechter Grosheide honoreerde het verzoek van de officier. Zij legde ook dezelfde straf als de aanklaagster eiste: een werkstraf van 120 uur.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.