Kandidaat IJmonder van het Jaar: Cor Oudendijk

Cor Oudendijk. Archieffoto

Cor Oudendijk. Archieffoto

Annemiek Jansen
IJmuiden

'Het kloppend hart van maritiem IJmond', zo omschrijft Onno Dickmann kandidaat Cor Oudendijk voor de verkiezing 'IJmonder van het jaar'. Niet alleen vanwege zijn grote staat van dienst tijdens zijn werkzame leven, maar ook voor de tijd na Oudendijks pensioneren, alweer vele jaren geleden.

Dickmann is vrijwilliger bij de vereniging Forteiland IJmond. ,,Begin maart heeft hij voor ons een presentatie verzorgd over de redenen voor de aanleg van het Noordzeekanaal.''

Vooraf had Dickmann de levensloop van Oudendijk bestudeerd. ,,Vele jaren was hij in dienst bij Wijsmuller IJmuiden en daarna Havenmeester in Amsterdam. Het is vooral aan de inspanningen van Cor te danken dat vanaf 1994 ál het scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal, vanaf de pieren van IJmuiden tot Amsterdam, onder één centraal nautisch beheer werd geplaatst. Een enorme vooruitgang en verbetering op het gebied van veiligheid, efficiency en milieu."

,,Maar ook na zijn pensionering bleef hij actief: zijn expertise werd gevraagd bij grote internationale bergingsklussen. Bovendien was hij nauw betrokken bij de voorbereidingen van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Daarnaast bleef hij ook bestuurlijk actief, onder meer als secretaris van de KNRM in IJmuiden. Ook nu nog is hij bestuurslid van de stichting Havenfestival IJmuiden en bestuursvoorzitter van het IJmuider Zee- en Havenmuseum. En afgelopen zomer was hij onder meer verantwoordelijk voor de komst van veel tallships naar de manifestatie PreSail in IJmuiden en Beverwijk."

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.