Luchtgroet Edambusters boven West-Friesland in ’diamond’-formatie

Redacteur West-Friesland
Hoogwoud

De Edambusters vliegen tijdens Dodenherdenking niet langer in de ’lost man’-formatie over West-Friesland. Het wordt de ’diamond’-formatie, de vorm van een ruit.

,,Ook deze figuur is een manier van dank zeggen aan de piloten die hun leven voor ons hebben gegeven", zegt teamleider Ger May uit Hoogwoud. Hij en zijn vrouw Magda vliegen samen elf jaar bij het herdenkingsteam van de RAFA Amsterdam, een club van fanate hobbyisten die elke week in hun vier sportvliegtuigjes de formatiefiguren oefenen. De Edambusters zien af van de ’lost man’- formatie, waarbij één vliegtuig verder van de groep af vliegt, omdat deze figuur door velen in het publiek niet werd begrepen, zegt May. Ze brengen vanavond een saluut boven oorlogsmonumenten in Opmeer, Midwoud, Benningbroek, Andijk en Zuidoost Beemster.

Het vluchtschema is als volgt: Zuid-Oost Beemster: 18.10 uur, na een lus tweede passage om 18.12 uur. Monument AC de Graafweg, Opmeer: 18.25 uur, na een cirkel linksom tweede passage om 18.27. Monument Benningbroek: 18.29 uur. Monument Midwoud: 18.30 uur. Monument Andijk: 18.35 uur.

Bij veel wind uit het oosten kunnen de tijden voor Benningbroek, Midwoud en Andijk iets later zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen