Janiek van Veen mag de beker omhoog tillen

Casper Duin
Den Helder

Vol trots kon de Helderse aanvoerster Janiek van Veen zondagmiddag de enorme beker aan het eind van het 26ste internationale toernooi in het Franse Bourg-en-Bresse in ontvangst nemen. Voor het eerst in de historie van het toernooi kende het de Nederlandse U20-ploeg als winnaar.

Op overtuigende wijze werd die plaats behaald door Jong Oranje. Op de eerste dag werd Rusland met 72-65 verslagen, de dag erop was Nederland iets sterker dan Frankrijk met 61-56 en zondagmiddag moest er van Tsjechië gewonnen worden om het toernooi te winnen en dat geschiedde met 72-62.

Alleen al de zege in de eerste wedstrijd was historisch, want nog nooit was er van het sterke Rusland gewonnen door een Nederlands U20-team. Het ging niet vanzelf, want in de eerste helft stond Jong Oranje liefst met vijftien punten achter. Aan het eind van het derde kwart stond er nog een 48-55 voorsprong voor de Russen op het scorebord, een 15-0 run van Nederland met onder andere acht punten van Van Veen zette de wedstrijd op zijn kop. En de 72-65 overwinning werd uitbundig gevierd. De Fransen verloren vervolgens nipt van Tsjechië, waarna het gastland op zoek was naar revanche tegen Nederland. Een 10-14 achterstand voor Nederland werd omgezet in een 27-20 voorsprong met de rust, waarna het vanaf 45-45 zeer spannend werd.

Janis Ndiba Boonstra, komend seizoen Den Helder, liet zich toen gelden en ook deze wedstrijd werd gewonnen: 61-56. Tegen de Tsjechen bedroeg het verschil op een gegeven moment twintig punten, waarvan er aan het eind nog tien over waren (72-62). Na afloop werd Ndiba Boonstra in het All Star Team gekozen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.