SP Den Helder valt uiteen (update)

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

De fractievoorzitter van de SP, Dirk Pastoor, en SP-raadslid Cor Jan de Kleijn zeggen hun lidmaatschap bij de SP op en gaan zich in een nieuwe zelfstandige fractie als 'vrije socialisten' presenteren.

Beide heren zijn betrokken en verantwoordelijk voor het lokale verkiezingsprogramma van de SP. Een geschil binnen de fractie, voortkomend uit de opvolging van Marco Kruijer, is 'onoverbrugbaar groot geworden' en heeft geleid tot deze beslissing.

Om dezelfde reden geeft SP commissielid Carla van Driesten, eerder genoemd als opvolgster, haar commissiezetel en lidmaatschap van de SP op. Kruijer vertrok uit Den Helder voor een nieuwe baan in Rotterdam.

Genoemde leden betreuren de gang van zaken ten zeerste, melden ze in een persbericht, 'maar blijven vanuit een constructieve houding, met een scherp socialistisch profiel en met respect naar andere partijen, hun raadszetels in de gemeenteraad bezetten'.

De SP zat met drie zetels in de raad, daar blijft nu nog een van over. Tweede updateVoormalig fractievoorzitter Rachel Post neemt de enige resterende SP-zetel over. Volgens De Kleijn is de breuk ontstaan toen zij de zetel van Kruijer opeiste, nadat die eerder was vergeven aan Van Driesten. Eerder had Post volgens De Kleijn te kennen gegeven daar geen belang bij te hebben.

Volgens de regels had Post daar recht op als hoogstgeplaatste op de lijst, 'maar de manier waarop was onaanvaardbaar', aldus De Kleijn. In het gesprek dat daarover volgde liepen de spanningen nog hoger op.

Daardoor is volgens de Vrije Socialisten een 'vertrouwensbreuk' ontstaan tussen de twee raadsleden, Post en het afdelingsbestuur die 'niet lijmbaar' was. De Kleijn en Pastoor gaan vooralsnog als tweespan verder, al hopen ze dat anderen zich melden als steunfractie- of commissielid. Wat Carla van Driesten gaat doen, is nog niet bekend.Het Helderse SP-programma blijft de leidraad voor de afgesplitste raadsleden. ,,De inhoud, daar staan we nog altijd volledig achter.''

Kort na de vorige verkiezingen in 2006 viel de SP-fractie ook al uit elkaar. Drie van de vier gingen verder als Progressief Den Helder. Ook toen bleef Rachel Post als enig SP-raadslid zitten.

Reactie Rachel PostPost zegt desgevraagd van niets te weten. 'Ik lees ineens van alles op internet. Ik wil eerst wel eens weten wat er nu precies aan de hand is. Tot die tijd geef ik geen commentaar.'

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.