RIVM vraagt huisartsen alert te zijn op ebola

Internetredactie
Bilthoven

Het RIVM heeft huisartsen via de GGD’s gevraagd vanwege de ebola-uitbraak alert te zijn op mensen met koorts.

In een mail aan de gezondheidsdiensten wordt gewezen op een bericht dat het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Landelijke Huisartsenvereniging uitgaven. Daarin staat bij alle patiënten met koorts na te gaan of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest.

,,We hebben de GGD’s gevraagd indien nodig dit bericht onder de huisartsen in hun regio te verspreiden", licht een RIVM-woordvoerder toe. Sinds vorige week worden alle reizigers op Schiphol die uit verdachte landen komen met infraroodguns gecontroleerd op koorts. Ook wordt gevraagd naar mogelijke ebolacontacten. De GGD deelt op Schiphol flyers uit aan reizigers naar en vanuit Nigeria.

Gebeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is veel gebeld door mensen die bezorgd zijn dat het dodelijke virus naar Nederland komt, vooral toen werd bericht over mogelijke besmettingen in België en Duitsland. Beide patiënten in de buurlanden blijken overigens waarschijnlijk toch geen ebola onder de leden te hebben.

De kans dat ebola in Nederland opduikt is volgens het RIVM ’buitengewoon klein’, al is het niet uit te sluiten. De kans op een zich verspreidende uitbraak in Nederland is echter nagenoeg nihil.

Vleermuis

Het RIVM wijst erop dat Nederland in 2008 werd geconfronteerd met het aan ebola verwante marburgvirus. Een vrouw was tijdens haar vakantie in Uganda besmet geraakt na een bezoek aan een vleermuisgrot. Hoewel zij met meer dan 130 mensen in aanraking was gekomen, van wie meer dan de helft ziekenhuispersoneel, is verder niemand besmet geraakt. De vrouw overleed binnen enkele dagen na haar opname.

Ebola is pas besmettelijk als iemand ziekteverschijnselen toont. Na een besmetting kan het drie weken duren voor die verschijnselen de kop opsteken. De kans dat iemand gezond vanuit een risicoland vertrekt en vervolgens in het vliegtuig ziekteverschijnselen krijgt en andere passagiers aansteekt, is daarom bijzonder klein.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.