Zonnepark van veertien hectare op stortplaats in Middenmeer

Martijn Gijsbertsen
middenmeer

Zonne-energie opwekken op een voormalige stortplek?

Afvalzorg BV, eigenaar van stortlocatie Wieringermeer in Middenmeer, wil op een deel van haar terrein (dat voor andere doeleinden in gebruik is) een zonnepark van veertien hectare realiseren.

Miljoenenproject

,,We zijn aan het onderzoeken wat daar in de praktijk mogelijk is. En moeten nog in overleg met huurders, gebruikers en de directe omgeving’’, stelt woordvoerder Marcel Rozing namens het bedrijf aan de Koggenrandweg over het miljoenenproject.

,,Maar het klopt dat we een nuttige bestemming aan de oude stortplaats, oostelijk van de huidige, willen geven. De ruimtelijke procedures in werking hebben gezet. En van plan zijn zonnepanelen te plaatsen om energie op te wekken. Deels voor eigen gebruik, vooral voor levering aan het elektriciteitsnet.’’

Bomenrij

Hollands Kroon heeft Afvalzorg toegezegd medewerking te verlenen. Doordat de stortplaats is omzoomd door een bomenrij, zijn de panelen vanaf de weg niet goed zichtbaar.

Wanneer de provincie akkoord gaat, worden ideeën verder uitgewerkt, vergunningen aangevraagd en subsidiekanalen aangeboord.

,,We willen gefaseerd te werk gaan’’, aldus Rozing. ,,In eerste instantie gaat het om drie hectare, zo’n tienduizend panelen, goed voor stroom aan zevenhonderd huishoudens. Als alles meezit, is de papierwinkel ergens in de loop van volgend jaar rond en kunnen we in 2017 starten met bouwen.’’

Mogelijkheden voor derden om in het project te participeren worden nog onderzocht.

Modelvliegclub

De beoogde locatie is nu in gebruik voor grondopslag. Ook wordt een gedeelte verhuurd aan een modelvliegclub.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.