Knallende ruzie VVD en PvdA Medemblik: ’Dit is heel erg vals’

Connie Vertegaal
Wognum

Het knetterde donderdagavond in de gemeenteraad van Medemblik. Bert de Jong (PvdA) moest na afloop zijn excuses aanbieden richting Mark Raat (VVD). ,,Dit is heel erg vals. Schandalig zelfs’’, had Raat hem eerder toegebeten.

Het begon allemaal met het PvdA-voorstel dat Medemblik bereid zou moeten zijn tot de opvang van vluchtelingen. De PvdA wil dat Medemblik dit aanbiedt bij het COA, die de opvang van vluchtelingen regelt.

Het voorstel was eigenlijk overbodig, want de burgemeester zei dat hij met zijn collega’s van Schagen en Heerhugowaard al met het COA gaat praten om te kijken wat de regio kan betekenen. De VVD stemde tegen. ,,Niet omdat de vluchtelingen ons niet aan het hart gaan, maar dit is geen taak van de gemeenten, het COA moet dit regelen’’, zei Raat. De Jong wees hem erop dat staatssecretaris Dijkhoff (ook VVD) juist de oproep aan gemeenten heeft gedaan om zich te melden. Als hoofd van basisschool De Meridiaan nodigde De Jong de VVD’er uit om bij in de nieuwkomersklas te gaan kijken. ,,Dan kunt u eens praten met onze vluchtelingenkinderen wat die allemaal hebben meegemaakt.’’ Dit schoot Raat in het verkeerde keelgat. ,,Ik vind dit heel erg vals, schandalig zelfs. Ik wil een structurele oplossing voor de vluchtelingen. Ik wil niet dat wij worden weggezet alsof de ellende van vluchtelingen ons niet aan het hart gaat.’’

Silva Visser (ChristenUnie) raadde beide mannen aan een kopje koffie met elkaar te gaan drinken. De Jong voelde zich aangesproken en bood zijn excuses aan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen