Parkeerterrein bij sprookjespark verdeelt politiek in Enkhuizen

Paul Gutter
Enkhuizen

Wethouder Rob de Jong (Nieuw Enkhuizen) wil dat het nieuwe parkeerterrein op het recreatieoord Enkhuizerzand uiterlijk 1 april klaar is. Daarmee komt de gemeente volgens hem na zes jaar een contractuele verplichting met Sprookjeswonderland na.

De gemeenteraad moet dan wel een ton beschikbaar stellen. De politiek twijfelt ernstig omdat de aanbesteding voor de herinrichting van de rest van het Enkhuizerzand nog steeds onzeker is.

De gemeente wilde het gehele recreatieoord in één keer laten herinrichten. Maar uitvoering laat al jaren op zich wachten. De aanbestedingsprocedure die hiervoor afgelopen jaar gevoerd is, leverde geen inschrijvingen op. Ontwikkelaars vonden de financiële eisen van de gemeente te streng.

Elf ontwikkelaars

De Jong belooft de raad uiterlijk in februari een nieuw voorstel voor te leggen over hoe het verder moet met deze aanbesteding. De gemeente heeft onlangs aan elf ontwikkelaars gevraagd waarom zij niet hebben meegedaan aan de aanbesteding. Met enkelen van hen is ook extra overleg gevoerd. De raadsfracties krijgen hierover op 24 november tijdens een bijeenkomst meer te horen.

Nog langer wachten met de aanleg van een parkeerplaats van zestig plaatsen in de oksel van de Immerhornweg en Kooizandweg vindt het college van Enkhuizen niet verantwoord. Met Sprookjeswonderland werd in 2009 de komst van dit parkeerterrein als noodzaak voor de uitbreiding van het attractiepark contractueel vastgelegd.

Het wordt een overloopparkeerterrein dat het sprookjespark op drukke dagen kan gebruiken, maar waar ook door gebruikers van het sportpark verderop en bezoekers van het Enkhuizerzand kan worden geparkeerd. De aanleg kost een ton, waarvan volgens de gemeente al dertig mille is betaald door Sprookjeswonderland.

Inbreuk

Oppositiepartijen PvdA, D66, VVD, HEA en Lijst Quasten zijn nog niet overtuigd dat het parkeerterrein nu moet worden aangelegd, vooruitlopend op de herinrichting van het overige Enkhuizerzand. ,,Je doet hiermee inbreuk op het totale plan’’, zei Freek Jans (HEA) deze week in de raadscommissie bestuur, organisatie, financiën en samenleving. ,,De mogelijkheden van de aanbesteding slinken als dit nu eerst gerealiseerd wordt, want dan is een deel van het terrein al ingericht’’, vindt ook Emile van Marle (D66). Rob van Reijswoud (VVD): ,,Dit voorstel loopt een beetje voor de muziek uit.’’

Wethouder Rob De Jong gunt Sprookjeswonderland voor het komend seizoen het extra parkeerterrein. ,,Dit is een kwestie van behoorlijk bestuur’’, aldus De Jong die naar de contractuele afspraak uit 2009 verwijst. Nee, overleg met Sprookjeswonderland voor nieuw uitstel heeft De Jong niet gehad, zei hij op een vraag van Karin Kunst (PvdA). ,,Sprookjeswonderland heeft regelmatig aan ons gevraagd wanneer wij het parkeerterrein gaan aanleggen. Het is niet mijn bedoeling om onder een contractuele verplichting uit te komen. Dat is absoluut tegen mijn zin.’’

De politiek twijfelt nog steeds. ,,Wij zijn benieuwd wat er uit de bijeenkomst van 24 november komt’’, sprak Jans. Van Marle: ,,Ik heb niet gehoord dat er consequenties voor de gemeente zijn, als we het parkeerterrein niet voor 1 april hebben aangelegd. Dat is reden voldoende om hiermee te wachten.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen