AZ: mentale weerbaarheid

Monique Bankras
Kerkrade

De ontlading was groot na afloop in de kleedkamer. Juist de strijdlustige wijze waarop AZ bij Roda de 0-1 overwinning binnen harkte, gaf veel voldoening bij de spelers. Dat was misschien nog belangrijker dan de drie punten, vond routinier Ron Vlaar.

De term ’mentale weerbaarheid’ viel na afloop veel bij AZ. Daar was tijdens het trainingskamp in Zuid-Spanje en de daaropvolgende week in Alkmaar op gehamerd. Het vermogen om met tegenslagen om te gaan, te anticiperen op negatieve omstandigheden.

Trainer John van den Brom hoefde niet lang te wachten voordat zijn spelers konden laten zien of er inderdaad iets was veranderd ten opzichte van de eerste competitiehelft. Want dankzij een oerdomme actie van Derrick Luckassen vlak na rust moest AZ tegen de degradatiekandidaat uit Kerkrade opeens vol aan de bak.

Binnen vijf minuten pakte de centrale verdediger twee keer een gele kaart. Vooral de tweede was onnozel; in het strafschopgebied van de tegenstander zette hij een sliding in op Ard van Peppen. Het betekende dat de gasten met tien man de krappe voorsprong moesten verdedigen.

Vincent Janssen had zijn ploeg vroeg in de wedstrijd aan de 0-1 geholpen, door bij de eerste paal alert te reageren toen Joris van Overeem bij de achterlijn een uitstekende actie liet volgen door een goede voorzet. Voor rust had AZ vervolgens weinig te vrezen van Roda.

Maar door de rode kaart van Luckassen kwamen de Alkmaarders niet meer aan voetballen toe. Ze konden alleen nog maar tegenhouden. Onder aanvoering van Ron Vlaar lukte dat wonderwel. Niemand verzaakte, iedereen leverde zijn arbeid. Het is zoals Van den Brom het graag ziet. De trainer realiseert zich dat hij een aardige ploeg heeft, maar dat er weinig gaat worden gewonnen als niet als collectief wordt gedacht.

Bij het verdedigen van de voorsprong had AZ over geluk niet te klagen. Een vrije trap van Jordy Buijs eindigde op de paal, een schot van Rydell Poepon ging net voorlangs en een pegel van Hicham Faik ketste tegen de onderkant van de lat. Darije Kalezic werd er moedeloos van. In de winterstop verwelkomde de Roda-coach vijf nieuwe spelers, maar vooralsnog is het rendement nihil.

Collega Van den Brom ziet ook het liefst deze transferperiode nog een nieuwkomer verschijnen. Want de spoeling centraal achterin is door het vertrek van Jeffrey Gouweleeuw, de blessure van Jop van der Linden en de schorsing van Derrick Luckassen heel erg dun geworden.

Tegen Feyenoord komende zondag zal Vlaar in het hart van de defensie worden vergezeld door Pantelis Hatzidiakos. De jonge Griek (vandaag negentien geworden) maakte vorige maand zijn debuut tegen Athletic Bilbao. In de vier duels die hij speelde voor de hoofdmacht, bleef hij uitstekend overeind. Ook tegen Roda was hij op geen fout te betrappen.

,,Ja, dit is een droomstart’’, vertelde Hatzidiakos. ,,Maar er zullen ook mindere momenten komen. Daar zal ik doorheen moeten, dit is nog maar het begin.’’ Hatzidiakos prijst zich gelukkig met Vlaar als mentor naast zich. ,,Hij coacht heel veel, daar leer ik van. En hij is altijd positief. ’We leven nog’, zei hij vandaag een paar keer. Dat stimuleerde iedereen om door te knokken.’’

Vlaar genoot van zijn jonge ploeggenoot. Het deed hem denken aan elf jaar geleden, toen hij door Co Adriaanse in de halve finale van de UEFA Cup tegen Sporting Lissabon voor de leeuwen werd gegooid. Net als nu met Hatzidiakos was het ook toen een noodgreep. Door de afwezigheid van Joris Mathijsen, Jan Kromkamp en Barry Opdam waren er amper opties over. Vlaar: ,,Panta was heel stoïcijns. Dat is knap, want het is niet makkelijk in zo’n situatie met tien man het veld in te komen.’’

Roda: Van Leer; Dijkhuizen (84. De Silva), Buijs, Swinkels, Van Peppen; Griffiths (68. Paulissen), Falk, Gullón (61. Peterson); Van Hyfte, Poepon, Gyasi.

AZ: Rochet; Johansson, Vlaar, Luckassen, Haps; Van Overeem, Henriksen, Rienstra; Jahanbakhsh (58. Hatzidiakos), Janssen (75. Ortiz), Dos Santos (86. Mühren).

Roda – AZ 0-1

5. Janssen 0-1.

Scheidsrechter: Lindhout.

Toeschouwers: 13.516.

Rode kaart: 56. Luckassen (AZ).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen